Update

FNV: we verloren geen 63.000 leden

Werknemers in de metaalindustrie demonstreren tijdens een stakingsbijeenkomst in Rotterdam. Beeld ANP
Werknemers in de metaalindustrie demonstreren tijdens een stakingsbijeenkomst in Rotterdam.Beeld ANP

De FNV zegt vorig jaar veel minder leden te hebben verloren dan de 63.300 die statistiekbureau CBS dinsdag meldde. Volgens de vakcentrale waren het 25.740. "Nog steeds een flink verlies, maar een stuk lager dan de cijfers die het CBS naar buiten bracht", aldus FNV.

Volgens het CBS kwam het verlies vooral voor rekening van de grootste vakcentrale, de FNV. Die verloor ten opzichte van vorig jaar 63.300 leden, waarmee het ledenbestand op 1,07 miljoen uitkwam. Een woordvoerder van het CBS zei in een reactie dat wordt uitgezocht hoe de vork in de steel zit.

FNV vergeleek het ledental per 1 januari van het vorig en dit jaar. CBS hanteerde eind maart als peildatum. Dat kan echter het grote verschil in aantallen niet verklaren. Volgens FNV bedroeg het aantal leden per 1 januari 2015 afgerond 1,11 miljoen, volgens het CBS telde de vakbond eind maart 2015 1,07 miljoen leden
.
Volgens het statistiekbureau daalde over de hele linie het aantal vakbondsleden voor het vijfde achtereenvolgende jaar, met 55.000 tot in totaal 1,7 miljoen mensen. Dit is het laagste aantal sinds 1991.

Het ledenbestand van CNV bleef vrijwel gelijk op 289.100. Vakcentrale VCP (Vakcentrale voor Professionals) groeide met bijna 50.000 leden tot 102.600, maar dat kwam vooral door de toetreding van enkele bonden die voorheen niet bij de VCP waren aangesloten. Dat is terug te zien in de cijfers van de overige bonden die niet bij een vakcentrale zijn aangesloten, waar het aantal leden navenant daalde tot 289.100.

Volgens het CBS was over de hele linie de afname van het aantal vakbondsleden het grootst bij de 25- tot 45-jarigen. Bij de groep van 65-plussers was er juist een lichte stijging van 2000 leden. Daarnaast valt op dat het afgelopen jaar meer mannen dan vrouwen uit de ledenadministraties verdwenen. In 1991 was slechts 19 procent van de 1,7 miljoen vakbondsleden vrouw, terwijl dat nu is gestegen tot 37 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden