FNV voorziet zwarte onderklasse

amsterdam – Door discriminatie op de arbeidsmarkt is in de steden een zwarte onderklasse aan het ontstaan. Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, waarschuwde daar gisteren voor tijdens een bijeenkomst van de Hay Group Vision Society, een denktank over sociale innovatie, onder leiding van de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda.

Van onze redactie economie

Allochtone jongeren zouden met name bij toetreding tot de arbeidsmarkt hinder ondervinden van hun afkomst. Daarom vindt Jongerius dat jeugdwerkloosheid in Nederland ’een kleur heeft gekregen’.

De werkloosheid onder autochtonen tussen de 15 en 25 jaar is 8 procent, die onder allochtonen van die leeftijd is bijna het dubbele, 15 procent. Over alle leeftijden genomen is de werkloosheid onder allochtonen drie keer zo groot als onder autochtonen. Jongerius noemt deze situatie ’moreel verwerpelijk’.

Een van de oorzaken van het verschil is volgens de FNV-voorzitter dat er op de arbeidsmarkt vooral vraag is naar hoogopgeleiden. Dit terwijl het vaak laagopgeleide allochtonen zijn die op zoek zijn naar werk.

Jongerius pleit ervoor om in sollicitatieprocedures bij gelijke geschiktheid de voorkeur te laten uitgaan naar achterstandsgroepen. Nu zouden werkgevers er nog te veel op uit zijn om hun medewerkers te ’klonen’.

„Het is frappant hoe vaak je op afdelingen dezelfde types tegenkomt. Dezelfde achtergrond, dezelfde humor, hetzelfde uiterlijk, heel knus allemaal. Soms moet dat gedrag doorbroken worden”, meent de FNV-voorzitter.

Jongerius denkt dat een ’softe benadering’ van het individuele talent van allochtone werknemers het beste werkt. „Elke groep heeft zijn kwaliteiten en die moeten we benutten.”

Hay Group Vision Society, een denktank over sociale innovatie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden