FNV-voorman voorziet een taai gevecht

Ton Heerts: Als er al een sociaal akkoord komt, zal het niet geweldig zijn

FNV-voorman Ton Heerts is somber gestemd over het welslagen van het sociaal overleg met de werkgevers en - op de achtergrond - het kabinet. Vooral het voornemen van het kabinet om de WW-duur te bekorten lijkt onwrikbaar. Terwijl een kortere WW nu juist voor de bonden onverteerbaarbaar is.

Zaterdag praatte Heerts het ledenparlement van de FNV bij over de vorderingen van het overleg. Tijdens die besloten bijeenkomst leek hij de verwachtingen van zijn achterban te willen temperen, hoorde Trouw na afloop. Zelfs áls er een akkoord komt, wordt het geen stuk om geweldig trots op te zijn, was Heerts' boodschap.

Het ledenparlement van de FNV wilde Heerts eerder verbieden om überhaupt te praten over verkorting van de WW en aanpassing van het ontslagrecht. Uiteindelijk werd zijn opdracht om op beide onderwerpen geen verslechteringen te accepteren. Dat gaf hem minimale ruimte om te manoeuvreren, maar daarvoor heeft hij wel de toegeeflijkheid van zijn gesprekspartners nodig.

Die lijkt er wel te zijn bij de aanpassing van het ontslagrecht. Werkgevers en -nemers bezien of ze daar afspraken kunnen maken om mensen die hun baan verliezen naar nieuw werk te leiden.

Ook op het speerpunt van de FNV - indammen van flexwerk - lijken de partijen naar elkaar toe te bewegen. Maar dat geldt naar verluidt niet voor de verkorting van de WW: nu maximaal drie jaar, in de kabinetsplannen twee jaar, waarvan één op bijstandsniveau.

Het is de FNV een doorn in het oog dat het kabinet vasthoudt aan extra bezuinigingen in 2014. Die ontnemen sociale partners de ruimte om maatregelen te verzachten, vindt de bond. Toch herhaalde minister Kamp van economische zaken gisteren bij 'Eva Jinek op Zondag' dat het begrotingstekort in 2014 op maximaal 3 procent moet uitkomen en de extra bezuinigingen dus niet worden geschrapt.

Vandaag verlangt de Tweede Kamer van het kabinet een tussenstand van het sociaal overleg. Meer dan een poging om de druk op de ketel te houden lijkt dat niet, want het is ondenkbaar dat de onderhandelaars zich via een officiële Kamerbrief in hun kaarten laten kijken.

Akkoord of geen akkoord, Heerts waarschuwde zijn achterban zaterdag dat er hoe dan ook aan cao-tafels veel gerepareerd moet worden. Of via acties worden afgedwongen.

En daar zit Heerts' kwetsbaarheid. De druk van buiten de vakbeweging om een akkoord te sluiten is groot. Het kabinet, dat geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, heeft met een sociaal akkoord in de hand een sterkere positie om hervormingen door te voeren. Maar een deel van de FNV-leden heeft een 'poldertrauma'. Werknemers, vinden zij, krijgen al jaren lang niets dan slechte deals door de strot geduwd. Het pensioenakkoord van 2011 geldt als het absolute dieptepunt.

Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk vertegenwoordigt die stroming. En zij heeft zich onlangs verkiesbaar gesteld om half mei het FNV-voorzitterschap van Ton Heerts over te nemen. Of Heerts zelf een voortzetting van zijn voorzitterschap ambieert, wil hij nog altijd niet zeggen. Al kan hij zijn kruit niet lang drooghouden, want de verkiezingen zijn eind april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden