Supermarkt

FNV verliest zaak van Picnic na juridisch gestuntel

Het distributiecentrum van Picnic.Beeld ANP, Lex van Lieshout

FNV delft het onderspit in de strijd tegen Picnic. De Amsterdamse kantonrechter stelt de onlinewinkel grotendeels in het gelijk.

Gelden er andere regels voor een fysieke supermarkt dan voor een virtuele supermarkt? Dit leek de centrale vraag in de rechtszaak van de FNV tegen Picnic, waarbij de vakbond eiste dat Picnic de supermarkt-cao zou toepassen. De rechter oordeelde dat deze discussie helemaal niet ter zake doet in dit geschil.

De rechter stelde Picnic grotendeels in het gelijk: de internetsuper hoeft de supermarkt-cao slechts toe te passen binnen het bedrijf waarin de onlinewinkel is ondergebracht. Daar werken vrijwel uitsluitend kantoormedewerkers. De andere bv’s van Picnic, waarbinnen de distributiemedewerkers en bezorgers hun werk doen, hoeven de supermarkt-cao niet toe te passen. Juist om die medewerkers was het de FNV te doen.

Picnic is dus wel degelijk een supermarkt, maar daar heeft de FNV niets aan. De rechter ziet in de cao-tekst geen aanknopingspunten om het begrip ‘werkgever’ breder op te vatten dan puur en alleen het bedrijf dat de winkel exploiteert.

Opsplitsen in bv’s

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic, is blij dat nu eindelijk is aan­getoond dat Picnic zich aan de regels houdt. “De FNV is gewoon bezig geweest met modder­gooien en stemmingmakerij. Wij betalen onze medewerkers heel goed als je dat vergelijkt met andere partijen in de e-commerce.”

Karin Heynsdijk van de FNV is teleurgesteld. “Het opsplitsen in bv’s kan kennelijk helpen om onder de werkingssfeer van een cao uit te komen. Dat is nogal wat. We moeten gaan kijken wat dit voor andere cao’s betekent.”

De FNV betoogde tijdens de rechtszaak dat de zogeheten werkingssfeer van de supermarkt-cao van toepassing is op meerdere bedrijven van het Picnic-concern. De cao moet volgens de FNV niet alleen gelden voor de bv die de winkel exploiteert, maar ook voor andere vennootschappen waarvan de activiteiten samenhangen met het uitbaten van een winkel. Immers: als de boodschappen die de klant via de app heeft besteld niet worden verzameld door distributiemedewerkers en niet worden thuisgebracht door de bezorgers, stelt Picnic als online supermarkt niets voor.

Maar daarin was de vakbond tijdens de zitting in de Amsterdamse rechtbank allesbehalve overtuigend. De advocaten van de FNV konden de rechter niet goed uitleggen waarom bepaalde bv’s van Picnic wel en andere niet als onderdeel van de virtuele winkel moesten worden gezien. Ze verzwakten hun eigen betoog ook nog eens doordat zij een bv in de dagvaarding nog wel onder de werkingssfeer van de cao wilden laten vallen, maar daar tijdens de mondelinge behandeling van de rechtszaak op terugkwamen.

In de clinch

Heynsdijk erkent dat de FNV de zaak beter had moeten doen. “We gaan onze eigen aanpak zeker onder de loep nemen, al weet ik niet of een andere uitspraak mogelijk was geweest.” De vakbond gaat de uitspraak bestuderen om te bepalen of hij in hoger beroep gaat. Ook zal de FNV bij het afsluiten en vernieuwen van cao’s op zoek gaan naar een tekst die het onmogelijk maakt om via aparte bv’s binnen een concern onder de werkingssfeer van een cao uit te komen.

Picnic-oprichter Muller is op dit moment in gesprek met brancheorganisatie Thuiswinkel.org over een cao voor alle e-commercebedrijven in Nederland. Die bestaat nog niet.

De FNV en Picnic liggen al bijna een jaar met elkaar in de clinch. De vakbond en een groep Picnic­medewerkers beklaagden zich in december 2018 over de werkomstandig­heden bij distributiecentra van de onlinesupermarkt. De werkomgeving was onveilig, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats. Door onhandige karren kwam het meerdere keren per week voor dat medewerkers hun handen kneusden. Ook waren de nooduitgangen geregeld geblokkeerd door karren of verpakkingsmateriaal.

Picnic nam daarna maatregelen om het werk veiliger en minder belastend te maken. Met succes, maar de beloning veranderde niet. Daarop sleepte de FNV Picnic voor de rechter.

Lees ook: 

De rechter moet beslissen of de supermarkt-cao ook voor online supermarkt Picnic geldt

Moet Picnic de cao voor supermarkten toepassen of niet? Die vraag moet de rechter gaan beantwoorden in de zaak tussen Picnic en de FNV.

Een dagje boodschappen verzamelen bij Picnic: ‘Het is een misverstand dat je snel moet werken’

Na klachten over de werkomstandigheden bij online supermarkt Picnic beloofde het bedrijf beterschap. Hoe staat het er nu voor? Trouw werkte een dagje mee in het distributiecentrum in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden