FNV: Vergoeding voor gebrek aan thuiszorg

actie | Bond wil geld voor mensen die de dupe werden van bezuinigingen.

Vakbond FNV Zorg & Welzijn wil ouderen helpen om de schade die ze hebben geleden door de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp op de gemeente te verhalen. De bond stuurde de afgelopen weken 1200 brieven namens ouderen aan gemeenten.

Het gaat om inwoners die er sinds januari 2015 in zorg op achteruit zijn gegaan en deze zelf zijn gaan betalen. Iets vergelijkbaars geldt voor ouderen wier kinderen vrij hebben genomen om de woning schoon te maken. De bond sluit niet uit dat ze ook die schade zal proberen te vorderen.

De actie is het gevolg van de uitspraak op 18 mei van de Centrale Raad van Beroep. De rechter oordeelde dat gemeenten niet zonder gedegen vooronderzoek kunnen bepalen dat inwoners minder zorg krijgen. De FNV kondigde met Omroep Max, KBO-Brabant, GroenLinks, PvdA, SP en 50Plus in krantenadvertenties aan dat ouderen die hun uren terugwilden, zich moesten melden. Inmiddels hebben 1800 ouderen gebeld, uit 198 gemeenten. 1200 van hen bleken zonder onderzoek in uren zorg teruggezet, gemiddeld van 3,9 naar 2,1 uur per week.

Enkele gemeenten, zoals Amsterdam, Hollands Kroon en Schagen hebben al laten weten de bezuinigingen terug te draaien. Maar volgens de vakbond is dat een uitzondering. Gaan gemeenten niet in op de eis, dan volgen er nieuwe rechtszaken, zegt FNV-campagneleider Sarah Dobbe. "Gemeenten hebben geld genoeg. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur is bekend dat ze vorig jaar meer hebben bezuinigd dan nodig, waardoor er 310 miljoen over is." Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht, denkt dat het nog lastig wordt om al die uren zorg terug te krijgen, laat staan de schade. "De rechter heeft alleen gezegd dat gemeenten opnieuw onderzoek moeten doen. Alléén als daaruit naar voren komt dat iemand onterecht is gekort, kan er schade geclaimd worden. Maar er moeten dan bijvoorbeeld facturen van een schoonmaakbedrijf zijn." Buijsen sluit niet uit dat gemeenten huiverig zijn om extra uren toe te kennen, wetende dat ze dan mogelijk in het verleden geleden schade moeten betalen. "Maar zoiets kan de druk wel op de ketel houden. Een gemeente kan zeggen: 'We geven uw uren terug, wanneer u afziet van een claim'. "

Volgens Dobbe is dat niet de inzet. Ze zou het jammer vinden als gemeenten er vanwege een dreigende claim van afzien om mensen hun uren terug te geven. "Financiële redenen mogen nooit meer een reden zijn om kwetsbare mensen minder zorg te geven. De rechter was daar nu juist heel duidelijk over."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden