FNV vangt vooral bot met plan voor werk allochtonen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil een voorkeursbeleid voor allochtonen bij de invulling van vacatures. Werkgevers zien er niets in.

De FNV wil al heel lang dat bedrijven meer allochtonen aannemen. Ze zijn vaker werkloos dan autochtone Nederlanders. „Maar daarvoor moet de cultuur in het bedrijfsleven veranderen”, zegt Harrie Lindelauff, woordvoerder van de vakcentrale. „Je moet je afvragen welke middelen je kunt inzetten. Een voorkeursbeleid lijkt een goede methode.”

Gisteren trok FNV-voorzitter Agnes Jongerius de discussie over allochtonen op de arbeidsmarkt weer los. Ze legde daarbij haar oude wens op tafel: bedrijven moeten beginnen met voorrang verlenen aan allochtonen bij het vervullen van vacatures. Bij gelijke geschiktheid wordt gekozen voor de allochtone kandidaat. Jongerius is zelf indertijd ook bij de vakcentrale gekomen door voorkeursbeleid voor vrouwen.

De FNV is geen voorstander van een quotumregeling voor allochtonen. Daarbij zouden bedrijven verplicht een bepaald percentage allochtonen in dienst moeten nemen. Lindelauff: „Dat soort dwangmaatregelen zetten alleen maar kwaad bloed bij de werkgevers. Daar bereik je niets mee”.

Maar ook het minder vergaande FNV-voorstel van voorkeursbeleid valt niet in goede aarde. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn er absoluut geen voorstander van. „Je passeert allerlei andere groepen, zoals vrouwen, jongeren en gehandicapten”, zegt beleidsmedewerker Rob Slagmolen van MKB Nederland. „En werkgevers zijn er toch vooral op uit de juiste man/vrouw op een vacature te krijgen.”

MKB Nederland heeft volgens hem veel ervaring opgedaan met maatregelen om allochtonen aan de slag te helpen. Zo was er tussen 2000 en 2002 het MKB-convenant etnische minderheden dat werkzoekende allochtonen hielp door ze te koppelen aan vacatures in het midden- en kleinbedrijf. Het heeft zo'n 65.000 allochtonen aan een baan geholpen. Toch wil MKB Nederland niet opnieuw aan zo’n convenant. Slagmolen: „We zijn af van het doelgroepenbeleid. Ook onder allochtonen is de verscheidenheid groot. Maar we hebben er wel veel van geleerd. Onder meer dat goede, gerichte begeleiding veel vruchten kan afwerpen.”

Uit die tijd dateert ook de Wet Samen, die in 1998 in werking trad en een multicultureel personeelsbeleid moest bevorderen. Hij verplichtte de werkgever om te rapporteren over het aandeel etnische minderheden in het personeelsbestand. Ook moest hij maatregelen voorstellen om meer allochtonen in dienst te nemen. Het bedrijfsleven zag de wet vooral als een extra administratieve last. „Veel bedrijven vroegen zich bovendien af wat het hun opleverde”, zegt Joan Ferrier, directeur van kenniscentrum E-quality,

De werkgevers zien nu meer in de recente aanbevelingen van de Sociaal Economische Raad, waaraan ook de bonden hebben meegewerkt. Volgens de Ser kan er veel worden verbeterd door het opleidingsniveau van allochtone jongeren te verhogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden