FNV: TSN heeft problemen ook aan zichzelf te danken

FNV bestuurder Gijs van Dijk. Beeld Gijs van Dijk
FNV bestuurder Gijs van Dijk.Beeld Gijs van Dijk

Thuiszorgbedrijf TSN heeft zijn problemen niet alleen aan de bezuinigingen te danken, maar ook aan zichzelf, zegt Gijs van Dijk (35) bestuurder van vakbond FNV. Dat de bond een loonsverlaging van TSN onlangs met succes bij de rechter aanvocht, is hooguit de druppel geweest, zegt hij. Mocht het op een faillissement uitdraaien, dan hoopt Van Dijk dat er genoeg lokale thuiszorgaanbieders opstaan die hun 12.000 personeelsleden kunnen overnemen.

Alwin Kuíken

Vakbond CNV deed niet mee aan die rechtszaak. Volgens bestuurder Suzanne Kruizinga was het glashelder dat TSN failliet zou gaan als ze de lonen niet konden verlagen.

"Wij kijken naar het personeel van TSN. Die zou er bijna een derde in salaris op achteruit gaan. Dat is echt heel flink, want die mensen verdienden al weinig. Als vakbond staan wij voor die mensen."

Volgens Kruizinga zijn er in Den Haag al maanden besprekingen voor een oplossing in de sector tussen staatssecretaris Van Rijn en de vakbonden. Ze verwacht dat er binnen een paar weken al een oplossing komt. Hadden jullie niet even kunnen wachten?

Eigen keuze
"Onze achterban besefte ook wel dat hun werkgever in zwaar weer zat. Maar ze wilden ook hun loon. TSN zegt dat ze mede door die rechtszaak in de problemen zitten. Maar het ging al jaren slecht. Dat ze die rechtszaak verloren, was hooguit de druppel. Het is toch niet meer dan normaal dat je mensen betaalt, waarvoor ze op de payrol staan?

Dat TSN nu uitstel van betaling heeft aangevraagd, is ook een keuze van het bedrijf. Hun moedermaatschappij ADG heeft al meerdere malen geld in TSN gestoken. Als die besprekingen in Den Haag zoveel perspectief bieden, dan had ADG toch nog één keer zijn nek kunnen uitsteken?"

De rechtszaak ging erover dat TSN duur personeel minder wilde betalen, omdat ze inmiddels werk op lager niveau doen. Waarom zou TSN relatief veel moeten betalen voor personeel dat inmiddels goedkoper werk uitvoert?

Duur personeelsbestand
"Die situatie heeft TSN aan zichzelf te danken. Toen ze de afgelopen jaren lukraak de ene na de andere thuiszorgorganisatie overnam, is niet goed gekeken naar het personeelsbestand. Was dat wel gedaan, dan hadden ze gezien dat relatief veel personeel in hoge functieschalen zat. En daarma heeft TSN zelf erg laag ingetekend bij aanbestedingen van gemeenten. Als je duur personeel hebt, en je accepteert de klus voor een laag bedrag, dan kom je in de problemen."

Volgens Paul Lafranca, de financieel directeur van TSN, is dat helemaal niet zo eenvoudig. Wanneer ze niet meededen, liepen ze het risico mensen te moeten ontslaan, met dure afvloeiingsregelingen als gevolg. In feite zaten ze klem, zei hij.

"Ja, je moet blijven draaien. Dat snap ik wel. Het ligt ook niet alleen maar aan TSN. De rigoureuze bezuinigingen van dit kabinet dragen hier ook aan bij. En er zit een fout in het systeem. Er zijn te weinig regels waardoor organisaties met veel goedkope zzp'ers mogen meedoen, terwijl de overheid daar eigenlijk tegen is. Zo is TSN ook uit de markt geconcurreerd. Daarom moet dat beter geregeld worden. Het zou mooi zijn als Van Rijn op korte termijn met iets komt waardoor dit wordt rechtgezet. De arbeidsvoorwaarden moeten beter, en gemeenten moeten fatsoenlijk betalen."

Hoog spel
Als TSN alsnog failliet gaat, hebben jullie dan te hoog spel gespeeld?

"Nee, dat denk ik niet. Het zou wel dramatisch zijn. De enige verzachtende omstandigheid is dat TSN de afgelopen jaren door heel Nederland organisaties heeft overgenomen. Daardoor zitten hun mensen verspreid door het hele land. Omdat overal wel andere lokale aanbieders zijn, denk ik dat deze mensen wel weer aan een baan kunnen komen. Het zou veel moeilijker zijn als TSN bijvoorbeeld monopolist zou zijn in één regio."

Als personeelsleden na een faillissement door een andere aanbieder worden overgenomen, dan kunnen zij alsnog hun rechten verliezen.

"Wij zouden ons er sterk voor maken dat personeel met behoud van rechten wordt overgenomen. In het verleden is ons dat ook gelukt, bijvoorbeeld met het personeel van Meavita, dat in 2009 failliet ging."

Die mensen zijn een jaar later bij de eerstvolgende bezuiningsronde voor een groot deel alsnog ontslagen.

"Daarom is het belangrijk dat Van Rijn op korte termijn verbeteringen doorvoert."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden