Update

FNV tot op het bot verdeeld over pensioenakkoord

FNV-voorzitter Agnes Jongerius tijdens het overleg. © ANP Beeld
FNV-voorzitter Agnes Jongerius tijdens het overleg. © ANP

De FNV is tot op het bot verdeeld na het pensioenoverleg van de afgelopen nacht. De federatieraad is er niet in geslaagd tot een gemeenschappelijk standpunt te komen over het pensioenakkoord dat de vakbeweging, de werkgevers en het kabinet in juni sloten. Dat is vanochtend vroeg bekendgemaakt.

FNV Bondgenoten en Abvakabo wijzen het akkoord af, maar kregen niet de steun van de andere bonden, zo zeiden de voorzitters van de beide bonden. Zij varen nu hun eigen koers.

Volgens een zichtbaar aangeslagen Jongerius heeft de federatieraad 'geen ja en geen nee' tegen het principeakkoord gezegd. Ze had gehoopt op meer verantwoordelijkheidszin van Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Breuk
Abvakabo en FNV Bondgenoten blijven zich samen tegen het akkoord verzetten. 'We gaan autonoom druk zetten op de minister en op de werkgevers', aldus Henk van der Kolk. Op de vraag of dit een breuk in de vakcentrale betekent, antwoordde Van der Kolk: 'We zijn FNV, ook als we het niet eens zijn.'

'Hier scheiden onze wegen', zei waarnemend Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk. Zij was bijzonder teleurgesteld dat de federatieraad voorbijging aan de mening van de twee grootste bonden die samen een meerderheid van de FNV-leden hebben. Van Brenk wilde geen antwoord geven op de vraag of zij nog vertrouwen heeft in Jongerius.

Knelpunten
Alle FNV-bonden waren het erover eens dat er drie knelpunten in het pensioenakkoord zijn. Het gaat dan om de mogelijkheid van lage inkomens toch nog met een goed pensioen eerder te stoppen met werken, de risicoverdeling tussen werknemers en werkgevers en de zekerheid over de hoogte van het pensioen. Jongerius hoopt op toezeggingen van minister Kamp van Sociale Zaken. Bondgenoten en Abvakabo vonden haar inzet op deze punten te laag.

Overleg met minister
Jongerius overlegt vanmiddag met minister Henk Kamp over aanpassing van het pensioenakkoord. 'De minister kan nog niet reageren op de problemen bij de FNV over het pensioenakkoord', aldus een woordvoerder van zijn departement. Door privéomstandigheden kan Kamp pas aan het eind van de middag op de zaak ingaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden