FNV stopt donaties aan Mozambikanen

De FNV zal geen geld meer overmaken aan de Mozambikaanse vakvereniging OTM. Vermoedens van fraude zijn daarvan de oorzaak.

De Organizacao dos Trabalhadores de Moçambique (OTM) heeft de afgelopen vier jaar 400 000 gulden ontvangen voor een medezeggenschapsproject. Het bedrag is afkomstig van de begroting van E. Herfkens, minister voor ontwikkelingssamenwerking; het project zelf valt onder de internationale afdeling van de FNV. De laatste termijn is door de FNV echter niet aan de OTM overgemaakt, nadat bleek dat 'enkele tienduizenden guldens' zijn verdwenen. Pedro Manjaze, internationaal secretaris van de OTM erkent dat de administratie niet deugde en dat er vermoedelijk sprake is geweest van persoonlijke verrijking. Manjaze, onder wiens verantwoordelijkheid het project werd uitgevoerd, voelt zich niet verantwoordelijk. Hij verwijst naar de administrateur van het project. Of er aangifte wordt gedaan van diefstal is nog niet duidelijk. Manjaze: ,,Inmiddels is er ook een computer verdwenen én de sleutels van de auto van de vakbond.''

De FNV wil het laatste bedrag voor het project pas overmaken als de OTM een aantal aanbevelingen uit een accountantsrapport heeft uitgevoerd. Uit een door het FNV geëist onderzoek is gebleken dat geld kon worden opgenomen zonder dat daarvoor twee handtekeningen waren vereist. De administrateur kreeg daardoor vrij spel. Manjaze erkent dat het hele project niet vlot is verlopen en dat daardoor de relatie met de FNV is beschadigd.

Een woordvoerder van de FNV voert ter verdediging van de Mozambikaanse vakbeweging aan dat een overdosis donoren voor de OTM, en collegabonden, de situatie er niet overzichtelijker op gemaakt heeft. ,,En dan heeft elke donor ook weer zijn eigen agenda'', aldus de FNV-woordvoerder. De OTM, ooit de arbeidersbeweging van Frelimo, krijgt geen geld meer van de politieke partij en is bij gebrek aan contributieheffing volledig afhankelijk van buitenlandse hulp die ongecoördineerd wordt gegeven. De kans dat contributies de OTM afhelpen van die donorverslaving is klein nu zowel de textielindustrie als de cashewnotenfabrieken in Mozambique het loodje leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden