Pensioenakkoord

FNV stelt stemming over pensioenakkoord twee weken uit

Niet elk FNV-lid was het eens met het pensioenakkoord. Beeld ANP
Niet elk FNV-lid was het eens met het pensioenakkoord.Beeld ANP

Vakbond FNV heeft vrijdag geen akkoord bereikt met de leden over het nieuwe pensioenakkoord. Na een chaotische online vergadering waar veel leden niet aan meededen werd de stemming twee weken uitgesteld.

Anp/redactie

Vanwege de niet volledige vergadering (er waren te weinig mensen ingelogd) kon er volgens FNV-voorzitter Han Busker geen rechtsgeldige stemming worden gehouden. Een deel van het ledenparlement stelde dat er onvoldoende tijd is geweest om een ‘weloverwogen afweging’ te maken. Minister Wouter Koolmees hoopte juist op goedkeuring van de vakbond, zodat het voorstel voor het akkoord naar de Tweede Kamer kon worden gestuurd.

Het ledenparlement van FNV is een 105 personen tellende afvaardiging van vakbondsleden uit verschillende sectoren. Het orgaan beslist onder andere over voorstellen van het bestuur. Deze week was er binnen het ledenparlement al onvrede over de haast waarmee de achterban moest instemmen met het principeakkoord tussen de politiek, werkgevers en de vakbeweging.

Aanvankelijk zou het ledenparlement dinsdag stemmen, maar dat werd uitgesteld zodat vicevoorzitter Tuur Elzinga het akkoord uit de doeken kon doen. Ook vrijdag werd de stemming, die tot 13.00 zou duren, een keer uitgesteld, voordat er definitief geen oordeel kwam. Volgens Busker is de vergadering nu gebruikt om vragen over het akkoord te beantwoorden.

Minister Koolmees was niet blij met het uitstel. Volgens hem komt de planning in gevaar. Mogelijk komt het akkoord niet voor de zomerstop naar de Tweede en Eerste Kamer. “Natuurlijk ben ik wel geïrriteerd. Het is best frustrerend dat het nu gaat over procedures”, zegt de bewindsman vrijdag. “Het risico op vertraging is wel aanwezig nu.”

Lees ook:

Hoe groot is de kans dat vakbondsleden en werkgevers het nieuwe pensioenstelsel van tafel vegen?

FNV had het akkoord met een positief advies aan de leden voorgelegd. Toch rezen er vragen en, zo blijkt nu, problemen. Zo was de stemming aan nog aan het begin van de week.

Na tien jaar is er een akkoord: er komt een nieuw pensioenstelsel

Na tien jaar hebben kabinet, vakbonden en werkgevers een pensioenakkoord bereikt. Het nieuwe stelsel gaat uiterlijk 2026 in. De meeste pensioenen gaan volgend jaar niet omlaag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden