FNV: sociale werkplaats biedt onwettige contracten
Veelal zonder dat ze het zelf weten, zijn honderden werknemers van de sociale werkplaats Alescon niet rechtstreeks in dienst bij dit sw-bedrijf. Ze werken via een uitzendbureau. Daardoor ontvangen ze een lager loon dan hun collega's die wel een dienstverband hebben bij Alescon, doordat ze onder een andere cao vallen.
Dat is in strijd met de Wet Sociale Werkvoorziening, stelt vakbond FNV. Arbeidsgehandicapten worden met deze 'schijnconstructie' verstoken van arbeidsvoorwaarden waar ze recht op hebben. Alescon heeft jaren geleden een eigen uitzendbureau opgericht. Via dat bureau worden mensen met een beperking uitgezonden naar de sociale werkplaats. Alescon erkent dat ze dit doet om de loonkosten lager te houden.
De directeur van Alescon, William Moorlag, liet een paar weken terug weten 'de constructie onder de loep te nemen'. Een gotspe, vindt FNV-bestuurder Gea Lotterman. "De sociale werkvoorziening weet heel goed hoe het zit. Ze zijn 100 procent eigenaar van het uitzendbureau. Moorlag traineert het proces bewust. Hij staat namelijk als nummer 9 op de kandidatenlijst van de PvdA en wil zonder gedoe de Tweede Kamer in."
De vakbond heeft deze week besloten om het Drentse sw-bedrijf voor de rechter te dagen. Volgens de FNV hebben zeker zeshonderd mensen via een goedkopere uitzendconstructie bij de sociale werkvoorziening gewerkt. Voornamelijk uit de gemeenten Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarloo. "Terwijl van uitzenden nooit sprake is geweest."
Slechte zaak
De lokale PvdA-fractie noemt het in de Hoogeveense Courant een 'slechte zaak' als een organisatie als Alescon, waarvan meerdere gemeenten aandeelhouder zijn, niet voldoende op de hoogte is van de wet- en regelgeving. "Het kan niet zo zijn dat de overheid geen goed werkgeverschap toont." Ze verwijzen daarbij ook naar de Wet aanpak schijnconstructies die nota bene onder aanvoering van de landelijke PvdA is aangenomen.
De FNV eist dat de gedupeerde werknemers alsnog in vaste dienst komen bij Alescon en onder de cao gaan vallen van sociale werkvoorzieningen. De vakbond vraagt ook dat deze mensen nabetaling krijgen van het misgelopen loon. "Ze doen immers hetzelfde werk, op dezelfde locatie, met dezelfde jas aan", aldus FNV-er Lotterman.