FNV: sociaal beleid gemeenten onder druk

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het sociaal beleid van gemeenten staat onder druk, zegt de vakcentrale FNV. Door bezuinigingen van de rijksoverheid moeten gemeenten 'forse ingrepen doen' in hun voorzieningen voor werklozen en mensen die wegens een beperking extra hulp nodig hebben.

Dat concludeert de FNV vandaag op basis van de tweejaarlijkse Landelijke Monitor Werk en Inkomen van de vakcentrale, waaraan deze keer 182 gemeenten hebben meegedaan.

Nieuwe wet
Van de gemeenten vreest 97 procent in de problemen te komen door het steeds kleinere budget om mensen aan een baan te helpen. Vrijwel alle lokale overheden voorspellen problemen door de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen.

De Tweede Kamer buigt zich deze week over de wet, waarin het kabinet per 2013 de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor jonggehandicapten grotendeels wil samenvoegen om meer mensen aan de slag te krijgen. De gemeenten worden belast met de uitvoering van deze nieuwe wet.

Minimabeleid
De vakcentrale is bezorgd over het terugschroeven van het minimabeleid in gemeenten. Het kabinet heeft wettelijk geregeld dat ze alleen nog aan armoedebestrijding mogen doen voor mensen met een inkomen van maximaal 110 procent van het minimumloon. Tevens heeft de helft van de gemeenten de eigen bijdrage voor zorgvoorzieningen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning verhoogd, aldus de FNV.

Wachttijd omlaag
De wachttijd voor het aanvragen van bijstand is wel iets afgenomen. Nu is het gemiddeld 29,5 dagen wachten op een uitkering. Twee jaar geleden was dat nog 31,2 dagen. Ook worden mensen die aankloppen voor schuldhulp ongeveer een week sneller geholpen, en duurt het 27 kalenderdagen voor ze een reactie krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden