FNV sleept Picnic voor de rechter

Het distributiecentrum van Picnic in Utrecht. Beeld ANP
Het distributiecentrum van Picnic in Utrecht.Beeld ANP

Vakbond FNV stapt naar de rechter om de supermarkt-cao af te dwingen voor personeel van Picnic. De bond stelde de online supermarkt een ultimatum om met voorstellen te komen voor een cao, maar het bedrijf wil daar niet aan.

Redactie Trouw

Volgens FNV betaalt Picnic zijn medewerkers structureel te weinig door de cao voor supermarktpersoneel niet toe te passen. Eerder berichtte Trouw al dat de werkomgeving onveilig is en de werkdruk te hoog. De vakbond zegt dat werknemers per uur 2 euro te weinig loon krijgen en dat Picnic miljoenen verdient aan ‘cao-ontduiking’.

Picnic vindt de collectieve arbeidsovereenkomst juist achterhaald. De cao zorgt volgens medeoprichter Michiel Muller bovendien voor scheve verhoudingen tussen medewerkers. “Een student die op zondag kan werken, verdient twee keer zo veel als een alleenstaande moeder met twee kinderen die alleen door de week kan werken.’'

Muller vindt daarnaast dat de vakbond zijn bedrijf onterecht zwart maakt. Hij wijst op de banen die Picnic heeft gecreëerd. ,,Veel e-commercebedrijven besteden hun magazijnfunctie uit, soms aan buitenlandse bedrijven of bedrijven met alleen maar arbeidsmigranten of zzp’ers, hetgeen wij juist niet doen.’'

Picnic is louter een online supermarkt. De klant bestelt via een app. Het bedrijf bezorgt gratis, terwijl ­andere supermarkten bezorgkosten rekenen.

Lees ook:

Valt Picnic nu wel of niet onder een cao?


Werknemers van onlinesupermarkt Picnic klagen over een te laag salaris. Het is niet de eerste start-up die in opspraak raakt, maar de regels zijn niet altijd eenduidig.

Werken bij Picnic: ­te hoge werkdruk, onveilige omgeving en slechte beloning

Bij distributiecentra van online supermarkt Picnic is de werkomgeving onveilig, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden