FNV opent 'zwaktebod' in Brussel/Europese vakbond

BRUSSEL - Een FNV-kantoor in Brussel is een zwaktebod, zegt voorzitter Lodewijk de Waal. Eigenlijk zou de Europese vakbeweging EVV in Brussel de dienst moeten uitmaken. Maar de nationale lijnen zijn nog altijd sterker dan de Europese.

Esther Bijlo

En dus heeft nu ook de FNV twee kamertjes in het glimmende International Trade Union House in Brussel-Noord, net als de vakcentrales uit de meeste andere landen van de Europese Unie. Een speciale trein vol FNV'ers reisde maandag naar Brussel om het kantoor te openen.

De besluitvorming in Brussel leunt nog altijd zwaarder op de nationale lobby's dan op de Europese, constateert De Waal. Toch is een eigen kantoor niet in strijd met de Europese gedachte, vindt hij. “Ik hoop ook dat de verschillende vakbonden in Nederland zo nauwer bij de Europese zaak betrokken raken.”

Secretaris Emilio Gabaglio van de EVV ziet in de aanwezigheid van de nationale vakbonden geen vorm van schizofrenie. Alles wat de vakbonden in Brussel aan invloed kunnen winnen, is meegenomen, vindt hij. Of dat nu via de FNV's gaat of met zijn EVV. Daarnaast kunnen de vakbonden hun beleid beter op elkaar afstemmen, als ze elkaar in Brussel tegenkomen.

Het eerste wat de FNV in Brussel dan ook gaat doen, is 'netwerken' met de andere vakorganisaties. “Ik pak de telefoon en ga bij mensen langs, zodra ik tenminste de sleutel heb en weet hoe de telefoon werkt”, zegt Anne-Marie Snels, die de post samen met twee medewerkers bemant. “Ik zal me niet diep in het vergadercircuit storten.” Als ze de vakorganisaties heeft gehad, zijn de Nederlanders in Brussel aan de beurt voor een informeel bezoek.

Snels ziet de aanwezigheid van de FNV als aanvulling op de EVV. “Veel beslissingen gaan nog over nationale lijnen, vooral bij de Raad van ministers.”

De aanpak van Snels om de informele lobbykringen op te zoeken, is adequaat, volgens Henk Post, medewerker van eurocommissaris H. van den Broek. “Het onderhandelingsspel is de laatste drie jaar dramatisch veranderd. Het is minder transparant, minder formeel geworden. Er is een veel groter informeel netwerk ontstaan. Het is minder duidelijk waar de besluiten genomen worden. Wie er niet bij is in Brussel, zal invloed verliezen, hier en in eigen land.”

Van Post geen somber verhaal over de falende Nederlandse lobby in Brussel. “Het is niet waar, dat is een calvinistische doemvisie.” Wel waarschuwde Post ervoor de Nederlandse lobby niet te veel op het poldermodel te enten. “In Brussel geldt geen consensusmodel, maar een confrontatiemodel. Wie met initiatieven komt en de confrontatie zoekt, heeft meer succes dan degene die op een compromis uit is.”

Niettemin is er in Brussel zoiets als 'de sociale dialoog' waarin werkgeversorganisaties en vakbonden elkaar treffen. Het overleg verloopt niet zo soepel als in Nederland. Niet dat de werkgevers te veel invloed hebben. “Nee, de werkgeversorganisatie Unice is juist niet sterk genoeg”, zegt de Brit David Foden, hoofd arbeidsvoorwaardenbeleid van het European Trade Union Institute. “Ze hebben weinig autoriteit. Drie organisaties binnen Unice kunnen een besluit al blokkeren. Ook zijn er grote verschillen van mening over de te volgen strategie. Voor de sociale dialoog is het problematisch als er geen beslissingen vallen.”

Maar ook de Europese vakbeweging, de EVV, is niet sterk genoeg, erkent Foden. Ook daar is het moeilijk de pragmatische noorderlingen en de zuidelijke vakbondsstrijders op één lijn te krijgen.

Foden en FNV-voorzitter De Waal vinden dat er meer geld nodig is voor het Europese vakbondswerk. Om meer armslag te hebben, maar ook om minder afhankelijk te worden van geld van de Europese commissie. Van De Waal mag de contributie omhoog. Hij deed in Brussel nog een andere suggestie om te bezuinigen. “Verminder het aantal talen dat binnen de Unie gesproken mag worden”, zei hij in het Nederlands.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden