FNV noemt aparte regeling kunstenaars het eerlijkst

(Van onze kunstredactie) AMSTERDAM - Alleen een speciale regeling biedt maatwerk voor kunstenaars in de bijstand. In de RWW hoort deze beroepsgroep niet thuis en een maatregel voor slechts 1200 uitverkorenen zou niet eerlijk zijn.

Johan Stekelenburg, voorzitter van de FNV, zei dit gisteravond in het Amsterdamse Rothaanhuis tegen een zaal vol kunstenaars. De protestbijeenkomst was georganiseerd door de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, Kunstenbond FNV en Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. Zij ageren tegen het kabinetsvoorstel van staatssecretaris Ter Veld van Sociale Zaken en minister D'Ancona van cultuur om een beperkte groep kunstenaars een basisbeurs te geven.

De FNV staat achter een alternatieve regeling van de kunstenaarsverenigingen om drie jaar lang een aanvullende uitkering te verstrekken. Wanneer de inkomsten later tegenvallen, moeten kunstenaars hier opnieuw op kunnen terugvallen. Volgens Stekelenburg is het onmogelijk om te eisen dat deze beroepsgroep binnen een jaar een zelfstandig bestaan opbouwt. Hij is niet bang dat kunstenaars tot hun 65ste van een uitkering leven, want: 'daarvoor zijn de eisen en controles te streng'. De Tweede Kamer praat half mei over de kabinetsplannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden