FNV naar Genève over gebrek aan mankracht Arbeidsinspectie

De FNV stapt naar de internationale arbeidsorganisatie ILO in Genève over de Arbeidsinspectie. Dat maakte de vakcentrale zondag bekend.

Aanleiding is een uitzending van het tv-programma Zembla, waarin de ondernemingsraad van de Arbeidsinspectie alarm sloeg over een gebrek aan mankracht binnen de inspectie.

Volgens de FNV voldoet Nederland niet aan Verdrag 81, waarin staat waaraan een arbeidsinspectie zou moeten voldoen. Ze noemt het onbegrijpelijk dat er weer wordt bezuinigd op de Arbeidsinspectie.

Uit het jaarverslag over 2010 van de Arbeidsinspectie zou blijken dat nog meer bedrijven dan gedacht de regels op het gebied van veiligheid overtreden. Bij 61 procent van de bedrijven zou iets mis zijn. ''Je zou verwachten dat de inspectiedienst wordt uitgebreid, maar het omgekeerde is waar", aldus FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld.

De ILO kan Nederland geen sanctie opleggen, licht een woordvoerder toe. ,,Maar als ze een rapportage maakt, wordt dat wereldwijd verspreid. Dat is op zich heel confronterend als Nederland voor het oog van de internationale gemeenschap in zijn hemd staat. Daar zijn ze in Den Haag gevoelig voor. Als beschaafd land zijn we wat dit betreft afgezwakt naar het niveau van een derdewereldland.''

Gebrek aan mankracht
De ondernemingsraad (or) van de Arbeidsinspectie slaat alarm over een gebrek aan mankracht om voldoende controles uit te voeren op veilig werken en tegen illegale arbeid. Voorzitter Carin Benders van de or zei zaterdag in het tv-programma Zembla dat de Arbeidsinspectie niet meer zou voldoen aan de norm dat er minimaal één inspecteur op tienduizend werknemers moet zijn.

In de Tweede Kamer zijn ook al een tijd zorgen over de capaciteit van de Arbeidsinspectie. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij en haar SP-collega Paul Ulenbelt trokken in april nog aan de bel, omdat Kamp overweegt te bezuinigingen op controles bij bedrijven met gevaarlijke stoffen. Eerder haalde een motie van PvdA'er Hans Spekman voor meer mankracht een Kamermeerderheid, maar die werd doorkruist door bezuinigingen op het overheidsapparaat.

Jaarverslag
Vermeij wees erop dat uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag 2010 van de Arbeidsinspectie blijkt dat het aantal geconstateerde misstanden met arbeidsomstandigheden en illegale arbeid toeneemt. ,,Dat lijkt mij reden niet verder te bezuinigen'', stelde zij.

In het jaarverslag staat dat eind vorig jaar bij de dienst 431 inspecteurs werkten, gerekend in voltijdsbanen, tegen 458 eind 2009. Dat komt met ongeveer 7,4 miljoen werknemers in Nederland neer op één inspecteur per circa 17.000 of 16.000 mensen in dienstverband.

Volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie houdt Nederland zich wel aan internationale verdragen en zijn er geen harde normen over een minimaal aantal inspecteurs. ,,Het gaat erom hoe je middelen inzet'', zei ze. ,,Ook gaat het erom hoe werkgevers en vakbonden samenwerken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden