FNV moet voor ambtenaren-cao niet bij de rechter zijn

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het slepende conflict tussen de FNV en minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken over de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren begint sterk principiële trekjes te krijgen. Niets meer of minder dan de macht in het arbeidsvoorwaardenoverleg staat op het spel. Het dreigement van de FNV om het geschil aan de rechter voor te leggen moet vooral in dat kader worden gezien.

Plasterk sloot met drie van de vier bonden bij de overheid een raamovereenkomst voor het personeel van de overheid, die leidend moet zijn voor de afzonderlijke cao's bij deelsectoren van de overheid. In de raamovereenkomst is voorzien in een verhoging van de lonen van het overheidspersoneel van vijf procent, te verdelen over dit en volgend jaar.

De eis van de FNV, drie procent voor één jaar komt daarbij in de buurt, ware het niet dat Plasterk een deel van het geld voor de loonsverhoging vond door een lagere pensioenpremie die mogelijk werd door een versobering van de pensioenen van het overheidspersoneel.

Drie van de vier bij de overheid vertegenwoordigde bonden gingen akkoord met het bod van Plasterk, terwijl de FNV zich hevig verzet.

Tot daar is er niets nieuws onder de zon. Het komt wel vaker voor dat een bond niet gelukkig is met de door een meerderheid van de bonden gemaakte afspraken. Maar nu stelt de AbvaKabo, de ambtenarenbond van de FNV, dat de afspraken niet geldig zijn, omdat zij als verreweg de grootste bond niet meedoet.

De FNV als centrale bemoeit zich nadrukkelijk met dit conflict en dreigt met de rechter. Het is erop of eronder voor de FNV, nu in veel meer sectoren haar rol als leidende vakbeweging onder druk staat.

Toch is de rechter niet het geschikte instituut om het geschil te beslechten. De FNV probeert met machtspolitiek eerder gemaakte afspraken over de geldigheid van arbeidsvoorwaarden eenzijdig te ondermijnen en hoopt daarbij op hulp van de rechter.

Ook het argument dat met dit akkoord open en reëel overleg over cao's bij onderdelen van de overheid niet meer mogelijk is, is er met de haren bijgesleept. Je hebt nu eenmaal centrale afspraken nodig om het speelveld in sectoren te bepalen.

De FNV zal moeten proberen in het overleg met de andere bonden en met de minister van binnenlandse zaken tot een vergelijk te komen. De rechter heeft hierin geen enkele rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden