FNV moet pensioenknoop snel doorhakken

Kamp zet vakcentrale onder druk met voorstel om pensioenleeftijd naar 66 jaar te tillen

Als er binnen de FNV geen overeenstemming over het pensioenakkoord komt, dan zijn er alleen maar verliezers. Het nachtmerriescenario voor vakcentrales wordt inmiddels voorbereid door ambtenaren op het ministerie van sociale zaken. In opdracht van hun minister schrijven zij alvast een wetsvoorstel om de pensioenleeftijd naar 66 jaar te tillen en te bezuinigen op de aanvullende pensioenen.

Komt er alsnog een pensioenakkoord, dan past Kamp het wetsvoorstel aan. Lukt dat niet, dan heeft hij toch zijn bezuiniging binnen.

Liever een goed akkoord dan een snel akkoord, klonk het maandenlang uit de mond van de minister. Pas in allerlaatste instantie zou hij eenzijdig een hogere AOW-leeftijd en bezuinigingen op het aanvullend pensioen opleggen, meenden ook betrokkenen bij de minister. Maar nu vakcentrale FNV om twee weken pauze heeft gevraagd zodat zij alle FNV-bestuurders op één lijn kan krijgen, wil Kamp niet langer wachten. Hij heeft namelijk al bezuinigingen vanaf 2013 ingeboekt en wetsbehandelingen duren doorgaans lang.

VVD, PVV en CDA hebben hun handtekening gezet onder de bezuiniging die een hogere pensioenleeftijd kan opleveren. Als 65-jarigen geen AOW meer krijgen bespaart dat geld, maar het kabinet verdient ook als mensen later hun aanvullend pensioen krijgen. Immers, zij hebben een jaar meer om voor hun pensioen te werken, dus ze hoeven per jaar minder op te bouwen om op hetzelfde bedrag uit te komen. Die opbouw is fiscaal voordelig. Wordt die minder per jaar, dan is de fiscus - en daarmee de overheid - goedkoper uit.

Maar vakbeweging en werkgevers zullen het Kamp niet in dank afnemen als hij eenzijdig hun aanvullende pensioenen verslechtert. Bovendien heeft Kamp de oppositiepartijen nodig om, na de verhoging met één jaar, de pensioenleeftijd afhankelijk te maken van de levensverwachting. De PVV wil namelijk niet verder gaan dan de AOW-leeftijd verhogen naar 66 jaar; een deel van de oppositie wil wel verder. Maar zonder akkoord met de vakcentrales en werkgevers kan Kamp steun van de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie wel vergeten. En aan D66 alleen hebben VVD en CDA niet genoeg.

De belangen van werkgevers en werknemers zijn zo mogelijk nog groter. De laatsten willen dat de AOW meestijgt met de verdiende lonen. Zij willen toezeggingen van werkgevers voor een grotere inzet om ouderen langer aan het werk te houden. En ze willen dat werknemers desgewenst eerder kunnen stoppen met werken.

Dat is allemaal onderdeel van het akkoord. Evenals afspraken die voorkomen dat er jarenlang niet kan worden geïndexeerd door strengere financiële regels.

Genoeg reden voor alle partijen om er met elkaar uit te willen komen. Op het hoogste niveau is dat ook wel zo ongeveer gelukt. Maar voor een deel van de bestuurders van de grote FNV-bonden - Bondgenoten en Abvakabo - zijn er nog te veel onzekerheden. Twee weken uitstel vond het FNV-bestuur nog net acceptabel, hopend dat Kamp dan niet zelf al met plannen zou komen. Lukt het de FNV in die tijd niet om het eens te worden, dan levert dat niet alleen voorzitter Jongerius en onderhandelaar Van der Kolk schade op, maar de hele vakbeweging. Want dan zijn er alleen maar verliezers en dat zal de FNV niet in dank worden afgenomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden