FNV: Meer geld naar de zorg

'Het gaat om belangen cliënten én banen'

Meer en betere zorg voor ouderen, jongeren in de knel, gehandicapten en psychiatrisch patiënten. Dat willen de vakbonden FNV en CNV en zij organiseren daartoe vandaag een grote demonstratie. Wanneer is deze actie geslaagd? Als er meer dan tienduizend mensen komen? Of als de staatssecretaris van volksgezondheid toezegt extra geld uit te gaan trekken? En wat is betere zorg? Wanneer is de FNV tevreden?

"We hebben vijf duidelijke eisen", licht FNV-campagneleider Sarah Dobbe toe. Deze staan ook in de volkspetitie 'Red de zorg', die op 19 juni aan staatssecretaris Martin van Rijn is overhandigd. Meer dan 700.000 mensen steunden binnen zes weken tijd de petitie, waaronder tientallen bekende Nederlanders zoals Humberto Tan, Arie Boomsma en Jan Mulder.

Hoofdboodschap is: stop de miljarden bezuinigingen op de langdurige zorg. Er gaan verpleeghuizen dicht, de thuiszorg kalft af. Het baart de vakbonden zorgen. Maar ook dat mantelzorgers en vrijwilligers echt niet professionals kunnen vervangen. De zorgen van de FNV zijn tweeledig, legt Dobbe uit. "Onze leden zijn enorm betrokken bij de kwaliteit van de zorg en de belangen van hun cliënten, maar natuurlijk willen ze ook zelf hun baan houden."

Dus in de eisen staat naast het terugdraaien van de bezuinigingen ook de wens tot een norm voor voldoende personeel in zorginstellingen, en het verzoek tot meer vaste banen. "De werkdruk is torenhoog." De FNV hekelt de toename aan zzp'ers. "Dat zijn gedwongen zelfstandigen zonder rechten, die vaak verplicht loon moeten inleveren."

De bezuinigingen terugdraaien zal zo één twee drie niet gaan. Al was het maar omdat de staatssecretaris steeds benadrukt dat er geen bezuinigingen zijn. Dat klopt deels. De uitgaven in de zorg groeien al jaren enorm hard. Zo hard, dat het kabinet maatregelen heeft genomen om die groei wat te remmen. Voor de ouderenzorg nemen de uitgaven echter nog steeds toe: van 8,4 miljard in 2013 naar 8,9 miljard in 2015.

Ook de gehandicaptenzorg heeft er in twee jaar tijd 700 miljoen bij gekregen waardoor de uitgaven nu op 6 miljard euro liggen. De uitgaven aan de langdurige geestelijke gezondheidszorg zijn wel achteruit gaan. Van 1,6 miljard in 2013 naar een half miljard nu. En de extramurale zorg, oftewel verpleging en verzorging van patiënten in hun eigen huis, heeft ook zware klappen gehad. In 2013 was daar nog 4, 3 miljard euro voor begroot, in 2015 was dat nog maar 700 miljoen.

In totaal zijn de uitgaven aan de langdurige zorg - waar dit allemaal onder valt - in twee jaar tijd daadwerkelijk omlaag gegaan; van 27,5 naar 19, 5 miljard euro. Dobbe: "Dan kan Van Rijn nu wel 100 miljoen extra toezeggen aan de verzorgingshuizen, maar dat is natuurlijk niet voldoende. Er zijn dit jaar 65.000 zorgverleners hun baan kwijtgeraakt."

Wat is wel voldoende? Dobbe: "We zijn pas klaar als al onze eisen zijn binnengehaald. Als dat niet gebeurt, komen er vervolgacties net zolang tot de zorg gered is." En wanneer is dat zo? Dat bespreekt de vakbondsleiding telkens opnieuw met de achterban. Na elke actie gaat de bond terug naar de leden om te horen hoe zij erover denken. Zo lang de leden ontevreden zijn, gaat de FNV door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden