FNV maakt vuist voor hulp aan huis

amsterdam – Vakbond FNV Bondgenoten werkt aan de oprichting van een werkgeversorganisatie van particulieren met een hulp aan huis. Als ’pleitbezorgers’ kunnen ze de positie van verzorgenden, alfahulpen, schoonmaaksters en andere kleine dienstverleners structureel verbeteren. Fatsoenlijke beloning en sociale bescherming staan bovenaan het wensenlijstje.

De mobilisering van deze particuliere werkgevers is nodig om meer druk uit te oefenen op de politiek, zegt Bondgenoten. Zij kunnen eraan bijdragen dat de ontwikkeling van een echte markt voor dienstverlening aan huis van de grond komt. Ondanks verdienstelijke adviezen van de Raad voor Werk en Inkomen zit er in Den Haag geen enkel schot in, constateert vakbondsbestuurder Mari Martens.

Juist met de groeiende vraag naar deze dienstverleners in het verschiet, komt het erop aan zaken goed te regelen, meent Martens, die ook betrokken was bij de succesvolle stakingsacties van de schoonmakers eerder dit jaar.

Mensen moeten zich volgens hem realiseren dat bij een krapper wordende arbeidsmarkt er minder mensen te vinden zullen zijn voor onaantrekkelijk werk, als er elders tal van betere banen zijn. Particulieren hebben er baat bij dat er reguliere bedrijven komen, die hulpen aan huis aanbieden, zodat ze ook vervanging krijgen als hun hulp ziek is. Deze bedrijven kunnen het nu moeilijk opnemen tegen zwartwerkenden.

Volgens Martens, die wijst op het voorbeeld van België, is er ’een simpele oplossing’ om deze markt te reguleren: belastingaftrek voor de particulieren die een hulp aan het werk hebben. Ook de duizenden hulpen zonder verblijfspapieren zouden in deze regulering moeten worden meegenomen. De vakbondsbestuurder beseft wel dat daarvoor nog een lange politieke weg te gaan is.

Ook onderzoeksters Leontine Bijleveld en Eva Cremers, die de positie van hulpen aan huis onder de loep hebben genomen, pleiten voor een echte markt voor kleine diensten en fiscale aftrek. Ze zijn blij dat deze vrouwen steun krijgen van de vakbond. Het tweetal heeft de aanval geopend op de wettelijke regeling ’Dienstverlening aan huis’. Die sluit deze kleine dienstverleners uit van allerlei rechten die andere werknemers wel hebben, zoals WW en doorbetaling bij ziekte. Volgens hen is de regeling discriminerend en in strijd met internationale afspraken.

De Vereniging Vrouw en Recht Clara Wichmann (VVR), heeft plannen voor een lobby bij de Europese Commissie. Die zou een procedure tegen de Nederlandse staat moeten beginnen wegens overtreding van Europese regels inzake gelijke behandeling en gelijke beloning, aldus Bijleveld. De VVR financiert ook een proefproces van een alfahulp die na een ongeluk plotsklaps zonder inkomen kwam te zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden