FNV-leden die voor een pensioenakkoord gaan liggen, zou het?

Sociale partners en de minister presenteerden hun pensioenakkoord. Minister Koolmees werpt daar nog een blik op, met rechts FNV-voorzitter Han Busker. Beeld Maarten Hartman
Sociale partners en de minister presenteerden hun pensioenakkoord. Minister Koolmees werpt daar nog een blik op, met rechts FNV-voorzitter Han Busker.Beeld Maarten Hartman

Een pensioendeal is nog geen voldongen feit tot de leden van vakbond FNV er hun fiat aan geven. Het wachten is op volgende week zaterdag.

Voor een feestje keek FNV-voorzitter Han Busker gisteren bepaald niet blij, en geef hem eens ongelijk. In Den Haag presenteerde hij met de rest van de polder en minister Koolmees een al zeer lang verwacht pensioenakkoord, of toch in elk geval een voorlopige. En juist in dat laatste woord zit de pijn. Want terwijl de werkgevers na wat ruggespraak al akkoord zijn, is het wachten nu vooral op wat de ruim één miljoen leden van vakbond FNV ervan vinden.

Het zal toch niet zo zijn dat het pensioenfeest alsnog niet doorgaat?

Vanzelfsprekend is de uitslag van het tweedaagse referendum volgende week ongewis. Wel duidelijk is het belang ervan: de uitkomst zal gelden als een advies aan het ledenparlement van FNV. Dat orgaan controleert het bestuur van de vakbond en bestaat uit ruim honderd ver­kozen kaderleden uit alle sectoren. Zij zullen eind volgende week stemmen over het bijna-akkoord, met de referendumuitslag in hun achterhoofd.

Het ledenparlement kwam dinsdagavond nog bijeen in het FNV-hoofdkantoor in Utrecht om akkoord te gaan met de grootschalige ledenraadpleging. Naar een eventuele meerderheid voor het voorlopige akkoord konden de kaderleden uit het ledenparlement na afloop slechts gissen. De één stond er stelliger in dan de ander. Een enkeling kwam de lift uit met een langwerpige fopneus op zijn hoofd, waarmee hij wilde zeggen dat het akkoord een hoog wassen-neusgehalte kent. Ook enkele actievoerders voor de ingang droegen zo’n neus en eisten dat kader­leden uit het parlement kleur bekenden. Ze gaan straks toch wel tegen de pensioenplannen stemmen?

Dwingende adviezen

Verder kregen sommige kader­leden vrij dwingende berichten van hun achterban om een duidelijk nee te laten horen. Peter den Haan van FNV Spoor zei zelfs (als grap) dat hij moet vrezen voor zijn persoonlijke veiligheid als naarbuiten zou komen dat hij vóór zou stemmen, al had hij daar dinsdag nog geen beslissing over genomen.

Vooral de AOW-leeftijd roept emotie op, ondanks de concessies van het kabinet daarbij. De minister is bereid om jaarlijks miljarden uit te trekken om de pensioenleeftijd minder hard te laten stijgen. Maar stijgen doet die uiteindelijk evengoed, en de vraag is nu vooral of de achterban ­begrip heeft voor die concessie. Het zal het vakbondsbestuur geruststellen dat een groot deel van de politieke linkerflank achter Koolmees’ AOW-plannen is gaan staan. Dat wil zeggen: de PvdA en GroenLinks. Vanouds hebben zij warme banden met de vakbeweging, wat tijdens het referendum naar boven zou kunnen komen.

Daar staan drie politieke partijen tegenover, óók goed vertegenwoordigd: SP, PVV en 50Plus. PVV-leider Wilders hoopt in elk geval dat FNV-leden zich massaal afzetten tegen ‘dit waardeloze akkoord’.

Zo bezien lijkt zo’n referendum nogal een risicovolle onderneming van het bestuur. De geschiedenis leert dat het luidruchtige, boze vakbondslid niet per se in meerderheid is. In 2010 werd toenmalig voorzitter Agnes Jongerius ook onverwacht getrakteerd op een ruime referendummeerderheid over de pensioendeal die toen op tafel lag. Die zou pas een jaar later gesloten worden, en tegen die tijd maakten twee grote deelbonden alsnog groot bezwaar, maar ook toen bleef een meerderheid voor.

Mochten FNV-leden zich volgende week positief uitspreken, dan zal het ledenparlement die uitslag niet zomaar negeren. Busker en Koolmees wilden gisteren niet ingaan op het doemscenario: een harde afwijzing van het referendum, en een afwijzing van het ledenparlement. Wel is duidelijk dat de vakbond dan niet zal terugkeren naar de onderhandeltafel. Ook bleef Busker het antwoord op de vraag schuldig of hij zal af­treden als het zover komt.

Lees ook:

Er ligt een pensioenakkoord op tafel, nu is het wachten op de FNV-leden

Er is een voorlopig pensioenakkoord, het lot ervan ligt nu in handen van de FNV-leden. ‘Meer dan tevreden’, is Wouter Koolmees, minister van sociale zaken en werkgelegenheid. Hij is zelfs ‘wel een beetje trots’.

FNV stemt voorlopig niet over pensioenakkoord: ‘Ik stem niet over iets waar ik de details niet van weet’

De FNV-leden waren verbaasd dat ze vanavond nog geen details kregen uit de voorlopige pensioendeal om over te stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden