FNV krijgt 25.000 man in actie voor AOW

amsterdam – Verspreid over het land hebben gisteren ruim 25.000 mensen actie gevoerd tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, schat de FNV aan de hand van meldingen van coördinatoren.

De protesterende werknemers hielden vaak een extra lange pauze van 65 minuten of legden korte tijd het werk neer, zodat bedrijven er weinig last van hadden. Een staking in het openbaar vervoer in de grote steden was op last van de rechter afgeblazen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die in een speciale treincoupé door het land reisde, sprak in de stromende regen een groep van ongeveer 500 bouwvakkers, ambtenaren van gemeentewerken en anderen toe op het Jaarbeursplein in Utrecht. „Het kabinet laat de villasubsidie ongemoeid, maar raakt de onderkant van de samenleving met oneerlijke AOW-maatregelen”, zei ze. De vakbeweging is voor een flexibele AOW-leeftijd tussen 65 en 70 jaar. Mensen kunnen dan zelf kiezen wanneer zij gebruik maken van de voorziening.

In de Rotterdamse haven werd echte vakbondstaal gesproken. FNV-bestuurder Willem Noordman hield ongeveer 200 havenwerkers, verzameld bij containerbedrijf ECT, voor dat de mensen door de voorgenomen AOW-maatregel twee jaar inkomen wordt afgepakt. „Een paar mensen willen de AOW slopen en ombouwen tot een asociaal gedrocht.”

Verschillende vakbondsbestuurders anticipeerden tijdens bijeenkomsten in het land op omvangrijke protesten als het kabinet zijn plannen doorzet. „Dit is nog maar het begin. Bij een eventuele grotere actie zal het Museumplein te klein zijn”, voorspelde één van hen.

Samen met de andere vakcentrales, CNV en MHP, vroeg de FNV gisteren in een brief premier Balkenende om spoedoverleg over verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar, nog voor het kabinet en de Tweede Kamer besluiten. Maar Balkenende voelt daar niets voor. Zijn woordvoerder zei dat de premier al met de top van de vakbeweging en werkgeversorganisaties heeft gesproken na het mislukte AOW-overleg vorige week in de Sociaal-Economische Raad (Ser). Volgens Balkenende is het kabinet nu aan zet, aldus de woordvoerder.

Vandaag vindt er nog overleg plaats in het dagelijks bestuur van de Ser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden