FNV komt in actie tegen 6 miljard aan bezuinigingen

FNV-voorzitter Ton Heerts staat de pers te woord na de vergadering gisteren in Woerden. Beeld anp

Het Ledenparlement van de FNV heeft zich tegen het begrotingsakkoord gekeerd. Vooral de 6 miljard aan ombuigingen in de vorm van lastenverzwaringen en bezuinigingen schoten de meerderheid van de FNV-vertegenwoordigers fors in het verkeerde keelgat. De FNV gaat hiertegen actie voeren, zo maakte de vakbond gisteravond bekend.

Tegelijkertijd wil de FNV opnieuw onderhandelen over de manier waarop de wijzigingen op het sociaal akkoord zijn aangebracht door de regering en een deel van de oppositie. Vandaag zal de FNV met werkgeversorganisaties in de Stichting van de Arbeid (Star) overleggen over deze aantasting van het sociaal akkoord. Het gaat de FNV om het principe dat een sociaal akkoord niet eenzijdig door de politiek kan worden veranderd, zo zei FNV-voorzitter Ton Heerts gisteravond.

Maar daarmee is het sociaal akkoord, dat na lang overleg in het voorjaar tussen werkgevers en werknemers tot stand kwam, dus niet van tafel. Heerts bevestigde dit gisteravond nog eens expliciet. Wel wil de FNV over de wijzigingen van het sociaal akkoord met het kabinet onderhandelen, als het gaat om de uitvoering. Al eerder heeft minister van financiën Dijsselbloem gezegd dat er weinig of geen ruimte is voor nieuwe aanpassingen.

Begrip
Werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbond CNV zijn wel akkoord met de 6 miljard aan lastenverzwaringen en bezuinigingen. Ook bij hen blijft het sociaal akkoord overeind, ondanks enkele veranderingen. Er is begrip voor de complexe situatie waarin het kabinet verkeerde om steun in de Eerste Kamer te verwerven voor een begrotingsakkoord met 6 miljard aan ombuigingen.

De FNV richt zich de komende tijd op acties tegen het kabinet om de bezuinigingen van tafel te halen. Vooral de teruggang in koopkracht en de aantasting van de zorg zijn zware pijnpunten. Vanaf 30 november begint de FNV met een landelijke campagne tegen die 6 miljard uit het begrotingsakkoord.

Passend werk
Als het gaat om het sociaal akkoord richt de boosheid van de FNV zich tegen twee veranderingen. In plaats van 2016 wordt nu een half jaar eerder de versoepeling van het ontslagrecht doorgevoerd.

Ook moeten werklozen na een half jaar passend werk aanvaarden, ook al ligt een baan onder iemands niveau. Deze maatregel treedt al in 2015 in werking in plaats 2016, zoals de sociale partners in april van dit jaar afspraken.

Ook hierover wil de FNV praten met het kabinet zonder het sociaal akkoord op te blazen.

 
Vooral de teruggang in koopkracht en de aantasting van de zorg zijn zware pijnpunten.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden