FNV kiest voor activisme of polderen

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wordt toegefluisterd door voorzitter van vakbond Abvakabo FNV Corrie van Brenk terwijl hij medewerkers uit het gevangeniswezen toespreekt die demonstreren op het Spuiplein in Den Haag tegen de plannen van het kabinet. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wordt toegefluisterd door voorzitter van vakbond Abvakabo FNV Corrie van Brenk terwijl hij medewerkers uit het gevangeniswezen toespreekt die demonstreren op het Spuiplein in Den Haag tegen de plannen van het kabinet.Beeld anp

De een hoort tot de linker vleugel van de PvdA en spreekt al snel over 'de barricaden' en 'we pikken het niet'. De andere kandidaat-voorzitter van de nieuwe vakbeweging, de opvolger van de FNV, heeft een rechtser profiel en had het ooit over 'lapzwanzen die uit de staatsruif eten'.

Vandaag presenteerde de FNV Corrie van Brenk en Ton Heerts als de twee kandidaten die de komende twee weken gaan strijden om de gunst van de FNV-leden.

Kiezen de leden Corrie van Brenk als voorzitter van de vernieuwde vakcentrale, dan krijgen ze een vakbondsvrouw van de oude stempel. Van Brenk heeft zich als voorzitter van de Abvakabo, de FNV-bond voor de publieke sector, geprofileerd als een geharnaste onderhandelaarster. Termen als 'onaanvaardbaar' en 'we pikken het niet' liggen haar in de mond bestorven en het actievoeren schrikt haar allerminst af.

Het kabinet kan ervan meepraten, want vorige week slaagde het er niet in de Abvakabo te laten tekenen voor een akkoord met de zorgsector. Na diverse dagen van zeer moeizaam onderhandelen, besloot staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid het dan maar zonder de verreweg grootste vakbond in deze sector te doen. Van Brenk liet weten niet te kunnen meewerken aan de 'afbraak van de zorg' die het zorgakkoord volgens haar inhoudt.

Van Brenk is geen SP-lid, zoals soms wordt gedacht, maar maakt net als haar tegenkandidaat Ton Heerts deel uit van de PvdA. Ze zat voor die partij enige tijd in de gemeenteraad van De Bilt. Maar anders dan Heerts kan Van Brenk gerekend worden tot de linkervleugel van de PvdA. In het tv-programma Buitenhof zei ze onlangs het sociale gezicht van die partij te missen. In de PvdA gaat het volgens haar te veel over geld in plaats van over mensen.

Van Brenk, geboren in Bilthoven op 16 september 1960, begon haar werkzame leven in de gezondheidszorg. Eerst als administratieve hulp, vervolgens als personeelsmanager. Op latere leeftijd haalde ze een master bedrijfskunde.

Sinds 2001 is Van Brenk actief bij de Abvakabo. Aanvankelijk was ze regiobestuuder, daarna cao-onderhandelaar. In 2010 kwam ze in het dagelijks bestuur, in 2011 werd ze waarnemend voorzitter en vorig jaar voorzitter.

Hoewel hij niet geldt als een klassieke polderjongen, heeft Ton Heerts zich de afgelopen maanden ontwikkeld tot de redder van het poldermodel. Dat er enkele weken terug een sociaal akkoord tot stand kwam, was vooral te danken aan de voorzitter van de FNV. Ofschoon hij op eieren moest lopen vanwege de grootscheepse reorganisatie waarin de vakcentrale verwikkeld is, slaagde Heerts er toch in met kabinet en werkgevers op één lijn te komen.

Nu deze klus geklaard is, stelt Heerts zich na enige aarzeling beschikbaar om de FNV te blijven leiden. De leden van de vakcentrale kunnen de komende dagen de nieuwe voorzitter kiezen. Die verkiezing maakt deel uit van de nieuwe opzet van de FNV, waarin de leden meer, en de voorzitters van de afzonderlijke bonden minder te vertellen moeten krijgen.

Heerts heeft al een lange loopbaan in de vakbeweging achter de rug, maar aanvankelijk wees niets erop dat hij ooit FNV-voorzitter zou worden. De in 1966 geboren Heerts begon zijn werkzame leven bij de marechaussee. Daarna was hij eerst nog bestuurder bij het CNV, voor hij naar de FNV overstapte. Tussen 2006 en 2010 zat hij voor de PvdA in de Tweede Kamer.

Vorig jaar keerde Heerts als interim-voorzitter terug bij de FNV. Hij ging leiding geven aan het hervormingsproces dat nodig was nadat de vakcentrale na een ruzie over het pensioenakkoord bijna uit elkaar was gevallen.

Heerts is erin geslaagd de rust in de FNV redelijk te bewaren. Hij toonde zich compromisbereid, maar liet als het nodig was ook zijn tanden zien. In zijn gesprekken met kabinet en werkgevers profiteerde hij ongetwijfeld van het wat rechtse imago dat hij in het verleden opbouwde. Zo haalde hij ooit uit naar 'lapzwanzen die uit de staatsruif eten' en prees hij het door links Nederland verfoeide kabinet-Balkenende II. Ook zijn goede relatie met werkgeversvoorman Bernard Wientjes zal hem in het sociaal overleg van pas zijn gekomen.

De 1,2 miljoen leden van FNV kunnen tot en met 13 mei via internet hun stem uitbrengen. Op 15 mei is duidelijk wie de nieuwe voorzitter wordt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden