FNV: jaarlijks duizenden doden door werk

AMSTERDAM (ANP) - Elk jaar overlijden in Nederland naar schatting zeker drieduizend mensen als gevolg van hun werk. Kanker door werken met chemische stoffen is de belangrijkste doodsoorzaak. Hierdoor overlijden 1350 mensen. Hart- en vaatziekten - te wijten aan veel te hoge werkdruk - scoort met 825 sterfgevallen ook hoog. Dat geldt ook voor longaandoeningen, waardoor jaarlijks 570 doden vallen.

ANP

Dit blijkt uit verkennend onderzoek dat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten op verzoek van de FNV heeft verricht. De vakcentrale brengt het woensdag naar buiten op Workers Memorial Day, de dag dat de vakbeweging wereldwijd werknemers herdenkt die door hun werk zijn gestorven.

De FNV noemt het ,,schokkend'' dat jaarlijks ook ongeveer tweehonderd miskramen voorkomen doordat de ouders hebben gewerkt met gevaarlijke chemische stoffen. Het aantal doden door arbeidsongevallen is met honderd relatief laag vergeleken bij het totale aantal sterfgevallen.

Het is in de meeste gevallen lastig om de relatie tussen werk en overlijden één op één te benoemen, aldus de onderzoekers. Dat is alleen mogelijk wanneer iemand overlijdt door een arbeidsongeval of bij bepaalde beroepslongaandoeningen, beroepsinfectieziekten en mesothelioom door het werken met asbest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden