FNV is tegen kortere WW-uitkering

FNV interim-voorzitter Ton Heerts Beeld ANP

De WW-uitkering mag niet worden bekort tot een jaar. Ook mag de uitvoering van de WW niet worden overgeheveld naar de gemeenten. Interim-voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV zei dat gisteren in het tv-programma 'Buitenhof'.

Hij reageerde op het voorstel dat de wethouders van de vier grote steden vorige week via Trouw deden om de reïntegratie van werkzoekenden door gemeentes te laten regelen. Het idee erachter: wacht niet tot een werkzoekende in de bijstand belandt. Hoe sneller werkzoekenden geholpen worden bij het vinden van werk, hoe groter de kans op een baan. Dat gaat beter op lokaal niveau, vinden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Heerts is hier tegen: "Door het centraal te regelen zijn de rechten van werknemers en werkgevers goed geborgd. Als je gemeenten hierover laat gaan, dan zijn er vierhonderd wethouders met verschillende opvattingen."

Sociaal bezuinigen
Heerts leest in uitspraken die de Haagse PvdA-wethouder Henk Kool in Trouw deed dat de wethouders akkoord zijn met het terugbrengen van de maximale WW-duur van ruim drie naar één jaar, zoals de VVD wil. Nog niet duidelijk is of ook in de plannen van het nieuwe kabinet werkzoekenden al na een jaar in de bijstand belanden.

Wat de FNV betreft kan daar geen sprake van zijn, zei voormalig PvdA-Kamerlid Heerts. Hij beseft dat het nieuwe kabinet moet bezuinigen, maar dat moet volgens hem wel sociaal. "Rutte-II moet absoluut socialer dan Rutte-I." Heerts gaf niet aan hoe hij dan wel dacht dat er bezuinigd kan worden.

Te lang wachten
Aanleiding voor de grote steden voor hun boodschap aan de informateurs is dat zij vinden dat geld om mensen aan een baan te helpen nu niet efficiënt wordt gebruikt. Wethouder Kool hierover: "Het UWV, dat WW'ers nu begeleidt, is de laatste jaren enorm gekort. De gevolgen sijpelen door naar ons. Want na de WW volgt de bijstand en het is voor ons bijna een mission impossible om mensen die lang aan de kant staan aan een baan te helpen. Dus zeggen wij: áls je de WW-uitkering bekort tot een jaar - die plannen liggen er nu - leg dan de reïntegratie van die werkloze na een jaar bij de gemeente. Niets ten nadele van het UWV, maar we zien dat we nu te lang moeten wachten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden