FNV houdt vast aan looneis

Vertrekkend voorzitter Agnes Jongerius van de FNV Vakcentrale Beeld ANP
Vertrekkend voorzitter Agnes Jongerius van de FNV VakcentraleBeeld ANP

De FNV bonden houden bij cao-onderhandelingen vast aan de looneis van van 2,5 procent, aangevuld met een toeslag van 300 euro om de koopkracht op peil te houden na bezuinigingen van het kabinet op onder meer kinderopvang en zorgtoeslag.

De federatieraad van de FNV , waarin alle aangesloten bonden vertegenwoordigd zijn, heeft dat vandaag definitief besloten. In september werden de FNV-bonden het al in principe eens over de inzet bij de komende cao-onderhandelingen.

Doorbraak
FNV-voorzitter Agnes Jongerius ziet uit naar het oprichtingcongres van de Nieuwe Vakbeweging, als zij de voorzittershamer gaat overdragen aan een ander. 'Het is niet meer dan logisch en ook heel terecht dat dan ook een nieuwe generatie aantreedt', zei zij vandaag.

Jongerius treedt terug nadat de vakcentrale verscheurd dreigde te worden door het pensioenakkoord, waartegen de twee grootste FNV-bonden zich verzetten. Diezelfde bonden, Abvakabo en FNV Bondgenoten, zegden het vertrouwen op in Jongerius.

Volgens Jongerius is van de nood een deugd gemaakt. Zij is nu 'ontzettend blij' dat de crisis geleid heeft tot een doorbraak en een vernieuwing die nodig was om de vakbeweging in de 21e eeuw bij de tijd te houden. Zij wil dat er een einde komt aan 'structuren die ons in de weg zitten bij een goede belangenbehartiging op de werkvloer'.

Het pensioenakkoord staat en is bindend, aldus Jongerius. 'Bij de uitwerking zullen we gezamenlijk optrekken'. Ook een andere hoofdrolspeler in het conflict treedt terug: 'Maar dat is geen nieuws', aldus voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. 'Ik had dat al lang aangekondigd'.

Jongerius weet nog niet wat ze gaat doen als haar huidige baan erop zit: 'Dat zie ik dan wel'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden