FNV: Hoger prijskaartje aan 'uitknop' van kolencentrale

Een cheque van minimaal 5 miljoen euro. Wie de Amsterdamse kolencentrale 'Hemweg' wil stilleggen, moet die in zijn binnenzak hebben. Dat stelt de FNV. De vakcentrale reageert op verschillende biedingen op die energiecentrale van Nuon.

Het groene energiebedrijf Vandebron bood als eerste. Eén miljoen, voor een druk op de 'uitknop'. Een investeerder zou de energiecentrale daarna moeten omtoveren tot evenementenlocatie. Goed idee, reageerde Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid). Choho verdubbelde het bod tot 2 miljoen euro.

Nuon liet verrast weten: we gaan met Choho praten over de 'interessante situatie'. Maar erg serieus wilde Nuon de geboden 2 miljoen niet nemen. Terecht, volgens de FNV. Een eerlijke compensatieregeling voor de 230 medewerkers zou zeker 5 miljoen vergen. Haalbaar? Een aanbieder van 'slaafvrije' chocolade beweert ook een miljoen in te willen brengen. En er gaan stemmen op voor aanvullende crowdfunding.

"FNV is niet tegen verkoop van de centrale Hemweg, maar het personeel mag hier niet de dupe van worden", zegt bestuurder Ruud Cornelisse. De FNV eist een goed sociaal plan en geld voor WW-uitkeringen of de kosten van pensioengaten. De vakcentrale stelt dat ook andere werknemers, zoals arbeiders in de Amsterdamse kolenoverslag, compensatie verdienen.

De waarde van de centrale zelf is onbekend, maar naar schatting minimaal. Hij is weinig rendabel. Nuon boekte er meermaals op af. Nederland telt nog vier andere kolencentrales, waarvan drie gloednieuw. Het nu demissionaire kabinet wilde een toekomstplan maken voor een volledige 'kolenexit', maar kwam er niet uit. De FNV pleit voor een fonds van 600 miljoen euro, ter compensatie van alle werknemers in de Nederlandse 'steenkolenketen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden