FNV: Hervorming ontslagrecht verslechtert positie werkenden

JORIS BELGERS

Het wordt vanaf 2014 makkelijker werknemers te ontslaan, blijkt uit het uitgelekte Lente-akkoord. Volgens hoofdbestuurder Catelene Passchier van vakcentrale FNV zijn de plannen 'prutswerk'.

Het hoofdpijndossier ontslagrecht werd in het Catshuis nog met rust gelaten, maar het Lente-akkoord laat zien dat een meerderheid van de Tweede Kamer bereid is tot grote hervormingen. De ontslagprocedure moet sneller verlopen, en het is de bedoeling dat hij goedkoper wordt.

Nu wordt een ontslag nog vooraf door het UWV of de kantonrechter getoetst, straks hoeft een werkgever geen toestemming meer te vragen om het dienstverband te beëindigen. De maximum ontslagvergoeding gaat omlaag: straks krijgen werknemers maximaal een kwart maandsalaris per gewerkt jaar mee, nu is dat afhankelijk van de arbeidsbetrekking nog één of twee maandsalarissen per dienstjaar.

Het komt dus voor dat werknemers drie jaarsalarissen ontslagvergoeding meekrijgen: daar komt een maximum op, van een half jaarsalaris.

Passchier vindt dat de vijf partijen onvoldoende uitleggen waarom de arbeidsmarkt moet worden hervormd. Het levert de overheid nauwelijks wat op. "Doen ze het om de arbeidsmarkt beter te laten presteren? Daar is geen enkele reden voor. We presteren al prima: de werkloosheid is laag en de productiviteit is hoog, vergeleken met andere Europese landen."

Oneerlijkheid zou een betere reden zijn. Passchier doelt op de grote groep flexwerkers, die zonder werkzekerheid, WW-vergoeding of ziektekosten van baan naar baan hopt. "Maar daar wordt voor zover bekend niets voor gedaan. En de positie van de grote groep normaal werkenden wordt veel slechter."

Het wordt volgens de plannen makkelijker om mensen te ontslaan, in de veronderstelling dat er dan ook meer mensen worden aangenomen. "De ontslagvergoeding wordt fors verlaagd, en hij moet ook nog eens worden gebruikt voor scholing en het vinden van nieuw werk. Iemand met acht dienstjaren krijgt maar twee maandsalarissen mee. Dat is een fooi, en het gaat er bovendien van uit dat er genoeg banen zijn waar mensen voldoende werkzekerheid kunnen vinden", zegt Passchier.

Werkgevers worden verantwoordelijk voor de eerste zes maanden WW-uitkering na ontslag, wat bedrijven moet prikkelen om werknemers snel elders onder te brengen. Passchier wijst op een mogelijk averechts effect: "Het kan namelijk ook een prikkel zijn om mensen dan maar helemaal geen vast contract meer te geven."

Ook van elders komen kritische reacties. Marius Winter, die als directeur van de Gouden Handdruk Specialist mensen over hun ontslagvergoeding adviseert, laat weten niet te verwachten dat mensen door de hervorming makkelijker aan een nieuwe baan komen. Want bedrijven kunnen nu ook al iemand met een jaarcontract in dienst nemen, zonder onkosten. Hij verwacht dat vooral 45-plussers getroffen zullen worden door de nieuwe regeling: "Die komen immers moeilijker elders aan de slag."

ECONOMIE 15

Conflict bij AkzoNobel zet de toon voor de toekomst

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden