FNV: Gevaarlijk werk eist jaarlijks ruim 2500 levens

AMSTERDAM - Ieder jaar sterven meer dan 2500 Nederlanders door gevaarlijk werk en slechte werkomstandigheden, zo bleek gisteren uit onderzoek.

Van onze redactie economie

De belangrijkste oorzaken zijn schadelijke dampen die vooral kanker en aandoeningen aan de luchtwegen en het zenuwstelsel veroorzaken. Het onderzoek is in opdracht van de vakcentrale FNV uitgevoerd door het Hugo Sinzheimer Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Vandaag herdenkt de internationale vakbeweging dat wereldwijd zo'n 2 miljoen werknemers per jaar door hun werk overlijden.

De FNV stelt dat er nog nooit een vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd naar de Nederlandse situatie. De onderzoekers hebben daarom onderzoek gedaan in Finland en de VS, vertaald naar de Nederlandse situatie. In de meest conservatieve schatting telt Nederland jaarlijks 2635 doden door werk. In de 'ruimere schatting' zijn dat er zelfs 5545.

Vakcentrale-bestuurder Ton Heerts heeft het over ,,aantallen waar je stil van wordt. Let wel, we hebben het hier niet over het bruto nationaal product of de AEX-index, maar over mensenlevens''. Hij wijst erop dat het aantal verkeersslachtoffers jaarlijks niet de helft is van het aantal 'werk-doden'. Heerts wil onder meer hogere boetes voor falende werkgevers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden