FNV: Geef mobieltjes een stralingsvignet

De vakbond FNV wil een rode sticker op gsm’s met gevaarlijke straling. Maar volgens deskundigen is er al een norm voor het stralingsgehalte.

Van onze verslaggeefster

De FNV is bang dat de straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de gezondheid. Een vignet zou moeten aangeven of een gsm veel (groen) of weinig (rood) straling geeft. „Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm in één opslag zien welk toestel het minst gevaarlijk is”, stelt Wim van Veelen van FNV.

„Technisch gezien zou zo’n vignet je niet veel verder helpen”, zegt Ronald Van der Graaf van het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden. „Het gaat om het maximale vermogen van een gsm, en daar zijn al regels voor.”

Het zogeheten CE-keurmerk zorgt ervoor dat alle toegestane blootstellingsniveaus veilig zijn en niet storen. „De overheid veiligheidsnormen opgesteld die zijn vastgelegd in dat keurmerk. Alle elektronische apparaten in Europa moeten hieraan voldoen, ook de mobiele telefoon”, stelt Van der Graaf.

De FNV zegt zijn stralingsvrees onder andere te baseren op een Europees onderzoek en een recent Belgisch onderzoek waarin zestien van de zeventien ratten stierven aan een tumor na blootstelling aan straling. Maar aan de kwaliteit van dat onderzoek wordt getwijfeld. Volgens Van der Graaf is gebleken dat het Europese onderzoek niet op feiten is gebaseerd, maar is ’gefingeerd’. De Medische Universiteit van Wenen, waar het onderzoek is uitgevoerd, heeft dit ook toegegeven.

Het Belgische onderzoek met ratten betreft een proefschrift, maar hiervan zijn alleen nog maar conclusies bekendgemaakt. Het daadwerkelijke onderzoek is – ondanks herhaaldelijke verzoeken tot inzage – nog steeds niet openbaar gemaakt. Van der Graaf: „Dit is, zacht uitgedrukt, niet zo’n stevige basis”, concludeert Van der Graaf.

Van der Graaf: „Als in de toekomst uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat de in Nederland toegestane gsm-straling wel gevaarlijk is, zullen we dat natuurlijk direct melden.”

Bij het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden zijn onder andere TNO, het RIVM en de GGD’en aangesloten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden