FNV'er Han Busker 'spreekt talen van werkvloer en overlegtafel'

"Hij is meer dan een goede cao-onderhandelaar. Kan ook echt verbinden. Precies wat de FNV nu nodig heeft." Beeld anp

De FNV maakte vandaag bekend dat er maar een kandidaat is voor het voorzitterschap van de vakbond. Dat is Han Busker (56). Wie is hij?

Op zijn Linkedin-profiel staat een lijstje van zaken die hij belangrijk vindt: mensenrechten, burgerrechten, economische stimulering en sociale acties. Han Busker, beoogd voorzitter van vakbond FNV, heeft duidelijk een activistische inborst. Hij kan niet tegen onrecht, zei hij vorige maand in een interview. "Dat was als kind ook al zo."

Niet vreemd dus dat hij vorig jaar op het Haagse Malieveld door een megafoon schalde dat "we ons niet door deze minister laten bestelen". Busker, toen voorzitter van de Nederlandse Politiebond, sprak duizenden actievoerende agenten toe. Jarenlang hadden ze geen loonsverhoging gekregen en nu wilde minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie ook nog op hun arbeidsvoorwaarden beknibbelen. Daar komt niets van in, hield Busker 239 dagen lang vol. Het werd het langste politieprotest in de geschiedenis, met vijf procent loonsverhoging als resultaat.

Stevig en standvastig

Het is tekenend voor hoe Busker te werk gaat, zegt John Kerstens, PvdA-Kamerlid en oud-vakbondsbestuurder bij FNV. "Hij is stevig in zijn bewoording, standvastig ook. Hij gaat een discussie niet uit de weg." Bovendien is hij thuis op de werkvloer. "Bij zo'n actie wordt hij een van die mensen. Zet hem voor een zaal en het is meteen in vuur en vlam", zegt Kerstens.

Maar zijn oud-collega is ook bescheiden. Op de voorgrond treden hoeft voor Busker niet zo. Grote interviews geeft hij zelden. Dat Busker afgelopen zomer de politiebond verruilde voor een plekje in het dagelijks bestuur van FNV was, was dan ook geen vooropgezet plan om uiteindelijk het voorzitterschap in de wacht te slepen. Integendeel. "Opeens begon iedereen naar mij te kijken", zei hij zelf in het AD, een van de weinige interviews die hij gaf. "Daar moest ik echt even goed over nadenken."

Mediaschuw

Hoe anders waren zijn voorgangers. Agnes Jongerius speelde zich, nog voor haar voorzitterschap in 2005 aanving, in de kijker bij verschillende media. Ze liet zich in diverse kranten uit over bijvoorbeeld de verhoging van de AOW-leeftijd en over de kloof tussen arm en rijk. En ook haar voorganger Lodewijk de Waal was als cao-coördinator geen onbekende van journalistiek Nederland. Soms ging het over "inhalige werkgevers", maar De Waal liep in NRC Handelsblad ook een keer leeg over zijn vervelende rector Geers op het St. Franciscuscollege.

Gaat dat wel werken? Een mediaschuwe, bescheiden vakbondsleider? Absoluut, zegt Kerstens stellig. Busker mag dan bescheiden zijn, hij laat zich de kaas niet van het brood eten. Hij was namelijk degene naar wie FNV-collega's luisterden toen de vakbond zo'n vier jaar geleden op omvallen stond. Hij was ook degene die toen aan Ton Heerts vroeg of hij de uiteengereten vakbond wilde gaan leiden. "Ik weet het niet", was Heerts' aanvankelijke antwoord. "Jullie hebben er een teringzooi van gemaakt." Uiteindelijk was Heerts ruim vier jaar vakbondsvoorzitter.

Dat Buskers stem zoveel gewicht heeft, komt volgens Kerstens doordat hij inhoudelijk sterk is en, anders dan veel voorgangers, twee talen kan spreken: die van de werkvloer en die van de overlegtafel. "Hij is meer dan een goede cao-onderhandelaar. Kan ook echt verbinden. Precies wat de FNV nu nodig heeft." En met die mediaschuwheid komt het wel goed, verwacht Kerstens. "Han kennende weet hij precies waaraan hij begint."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden