FNV en personeel voeren actie tegen Picnic in de rechtszaal en op de werkvloer

Het distributiecentrum van Picnic. Beeld ANP

Medewerkers van Picnic gaan maandag in Utrecht actievoeren om de online supermarkt te bewegen uitzendkrachten in dienst te nemen. 

Het smetteloze, hippe imago van Picnic is niet meer wat het was. Nog altijd is er onrust bij de online supermarkt over de lage beloning en het gebrek aan uitzicht op een vast contract. De FNV begint een rechtszaak om af te dwingen dat de cao voor supermarkten wordt toegepast.

Verder gaat een groep medewerkers maandag in het distributiecentrum in Utrecht actievoeren om Picnic zo ver te krijgen dat ze uitzendkrachten in dienst nemen. Edy, die niet met zijn achternaam in de krant wil, is een van de actievoerders. Hij werkt bij Picnic sinds oktober 2017.

Hoe gaat u actievoeren?

“Wij gaan de werkinstructies heel precies uitvoeren en niet meer doen dan dat. Daardoor kan het bezorgingsproces vertraging oplopen en kan het gebeuren dat de boodschappen pas na etenstijd bij de klant aankomen.”

Wat moet er anders bij Picnic?

“Picnic lijkt zich er niet van bewust te zijn hoe belangrijk wij zijn. Zonder ons krijgen de klanten hun boodschappen niet geleverd, dus zonder ons wordt er geen winst gemaakt. Het is niet meer dan normaal dat wij ook een eerlijk deel van de verdiensten krijgen en dat Picnic ons harde werken beloond met een echt arbeidscontract. ”

Wat betekent het voor u dat u geen contract heeft bij Picnic?

“Het lukt mij niet om een hypotheek te krijgen. Dat ik ruim anderhalf jaar bij Picnic werk als uitzendkracht, maakt geen verschil. De bank constateert simpelweg dat ik geen vast inkomen heb, omdat Picnic elk moment van mij af kan. Daarbij komt dat ik behoefte heb aan baanzekerheid. Dat Picnic mij dat na anderhalf jaar hard werken niet gunt, geeft mij het gevoel dat zij mij niet waarderen.”

Picnic zegt dat de meeste medewerkers het fijn vinden om voor het bedrijf te werken en dat maar een kleine groep medewerkers ontevreden is. Klopt dat?

“Picnic doet zich voor als een modern, gezellig, jong bedrijf. Dat de sfeer leuk is en dat je gratis lunch krijgt, moet goedmaken dat Picnic te weinig betaalt en mensen niet in dienst neemt.

“Dat is natuurlijk vreemd. Ook ik vind het een fijne plek om te werken, maar toch zit het mij dwars dat Picnic ons niet behandelt zoals dat wettelijk zou moeten. En ik ben niet de enige. Niet iedereen durft te klagen tegen een leidinggevende of mee te doen met acties, maar dat betekent niet dat mensen tevreden zijn.”

De achternaam van Edy is bekend bij de hoofdredactie.

Supermarkt of IT-bedrijf?

Is Picnic een IT-bedrijf dat zich toevallig bezighoudt met boodschappen bezorgen of een supermarkt die met behulp van IT boodschappen aan de man brengt? Het eerste, stelt Picnic. Het laatste, zegt de FNV. De vakbond eist dat de supermarkt-cao wordt toegepast, waardoor medewerkers meer betaald krijgen. Het is nu aan de rechter om te zeggen wie er gelijk heeft. Gisteren verstuurde de FNV een dagvaarding naar Picnic, nadat de vakbond in maart al had laten weten naar de rechter te stappen. 

Picnic-oprichter Michiel Muller vindt dat Picnic te vergelijken is met bedrijven als Wehkamp en bol.com. Maar de FNV ziet vooral gelijkenis met de online diensten van supermarkten Albert Heijn en Jumbo. De FNV en een groep Picnicmedewerkers klagen al sinds eind 2018 over de lage beloningen bij de distributiecentra van de online-supermarkt. 

In een reactie op de dagvaarding zegt Muller dat hij niet snapt waarom de FNV ‘niet wil nadenken over moderne arbeidsvormen’. “Wij zijn daarover in gesprek met onze medewerkers, maar de FNV blijft vasthouden aan het verleden. Het gaat hen niet om de inhoud: ze zoeken de publiciteit om leden te werven. En die leden hebben ze nog altijd nauwelijks bij ons, dus de legitimiteit ontbreekt.” Arbeidscontracten wil Muller overigens wel geven aan de medewerkers. “Dit gaat alleen niet zo snel als de FNV zou willen.”

Lees ook: 

Een dagje boodschappen verzamelen bij Picnic: ‘Het is een misverstand dat je snel moet werken’

Na klachten over de werkomstandigheden bij online supermarkt Picnic beloofde het bedrijf beterschap. Hoe staat het er nu voor? Trouw werkte een dagje mee in het distributiecentrum in Utrecht.

Werken bij Picnic: ­te hoge werkdruk, onveilige omgeving en slechte beloning

Bij distributiecentra van online supermarkt Picnic is de werkomgeving onveilig, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden