Jonggehandicapten

FNV eist dat nieuwe Wajongwetgeving wordt uitgesteld

De FNV voerde actie bij de Tweede Kamer tegen de korting op de Wajonguitkering die op 1 januari 2018 in ging.  Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De FNV voerde actie bij de Tweede Kamer tegen de korting op de Wajonguitkering die op 1 januari 2018 in ging.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De FNV dreigt de staat voor de rechter te slepen als de nieuwe wetgeving voor jonggehandicapten niet getoetst wordt aan een advies van het College voor de Rechten van de Mens.

De FNV roept de Eerste Kamer op de nieuwe wetgeving voor jonggehandicapten, de Wajong, uit te stellen, omdat die niet wezenlijk is getoetst aan het VN-verdrag Handicap. Dat verdrag is sinds 2016 ook in Nederland van kracht met als doel om de positie van mensen met een (arbeids)handicap te verbeteren.

“Eerst ging in 2018 al de uitkering van jonggehandicapten omlaag van 75 naar 70 procent van het wettelijk minimumloon (WML, red.). En nu gaat de overheid er ook nog voor zorgen dat iemand met een arbeidsbeperking die naar zijn of haar vermogen maximaal werkt onder het WML betaald kan krijgen. Dat gaat ons echt te ver”, aldus de FNV.

De vakbond voelt zich gesterkt door het College voor de Rechten van de Mens. Dat heeft begin deze maand een rapport uitgebracht over de ­nieuwe wet voor de Wajongers. Het viel het College op dat maatregelen die erop zijn gericht om meer regie en maatwerk te bieden, in de praktijk niet goed werken. En dat de ­maatregelen enorm complex zijn. “Zelfs voor experts op dit terrein zijn de gevolgen moeilijk te doorgronden.”

De aanleiding voor de wetswijziging is juist dat het huidige systeem voor mensen die al sinds hun jeugd een beperking of handicap hebben zo ontzettend ingewikkeld is. Die complexiteit is reden voor mensen om maar niet te gaan werken, uit angst voor de gevolgen. Dat moet anders, vond het kabinet. Nu is staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken en werkgelegenheid) met maatregelen gekomen ‘waardoor meer werken loont’, zegt zij.

Veranderingen leiden weer tot veel stress

Maar het is er niet duidelijker op geworden. “Het College oordeelt dat je minimaal het niveau van een hbo-casemanager moet hebben om de nieuwe wet te snappen”, reageert Amma Asante, voorzitter van de landelijke cliëntenraad (LCR). “Deze veranderingen brengen weer veel stress mee voor sommige jonggehandi­capten, vooral omdat het niet voor iedereen goed uitpakt”, zegt Asante ook. “Het wrange is dat wij en ook ­belangenorganisatie Iederin en FNV dit al maanden roepen, maar het lijkt aan dovemansoren gericht.”

Van Ark wil het advies van het College voor de Rechten van de Mens niet betrekken bij haar wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong, waarover de Eerste Kamer binnenkort debatteert. Zij meent immers dat er wel degelijk aandacht is besteed aan de rechten van jonggehandicapten.

De FNV begrijpt dat niet. De Wajongwetgeving schuurt flink met het VN-verdrag Handicap, stelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “Het College vindt het belangrijk dat het principe geldt van ‘gelijke kansen en gelijke beloning voor werk van gelijke waarde’. De situatie van veel jonggehandicapten komt steeds verder af te liggen van dit uitgangspunt. Want als deze wetgeving van kracht wordt, blijft voor veel jonggehandicapten het minimumloon buiten bereik. Dat is in strijd met het VN-verdrag.”

Niet voldoende uren kunnen maken om het minimumloon te verdienen

Het College stelt dat werknemers met een arbeidsbeperking niet mogen worden gediscrimineerd in hoogte van het salaris vanwege een verminderde werkcapaciteit door hun handicap. FNV ziet dat veel mensen met een handicap niet voldoende uren kunnen maken om tot het minimumloon te komen, maar wel naar vermogen werken. Dan zou toch het minimumloon moeten worden betaald, ­aldus de vakbond.

FNV roept de Eerste Kamer op de wetgeving uit te stellen en te toetsen aan het advies van het College. Jong: “De argumentatie van de staatssecretaris om dit advies terzijde te leggen getuigt van minachting voor jonggehandicapten. Wij gaan ervan uit dat de Eerste Kamer de staatssecretaris vraagt de wetgeving alsnog – en nu gedegen – te toetsen aan het VN-verdrag en de checklist van het College. Als de staatssecretaris daar niet voor kiest, ziet de FNV zich genoodzaakt om een rechtszaak te starten. Maar dat zou het paard achter de wagen spannen zijn.”

Lees ook:

SCP: Participatiewet leidt niet tot meer baankansen.

De Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot meer kansen op werk zoals de bedoeling was, stelt het SCP dinsdag. Nu krijgt 8 procent van de bijstandsgerechtigden weer een baan, voorheen was dat 7 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden