Interview

FNV dringt aan op het behoud van sociale werkplaatsen

Kitty Jong, vicevoorzitter FNVBeeld Liesbeth Dinnissen

PvdA, SP en werkgeversorganisatie VNO-NCW kwamen vorige week met een oproep om de sociale werkplaats een tweede leven te geven. FNV riep dat al eerder en voert de druk nu verder op.

De FNV pleit er donderdag bij staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken voor dat meer mensen met een beperking een wettelijk recht krijgen op een (vangnet)plek op een sociaal werkbedrijf. De vicevoorzitter van de vakbond, Kitty Jong, legt het hoe en waarom uit en blikt terug.

De FNV heeft in 2013 een handtekening gezet onder het sociaal akkoord. Daarin is afgesproken dat meer mensen buiten de sociale werkplaatsen moeten werken. Waarom?

“Bij de VVD leefde al lang de wens om de sociale werkplaatsen te sluiten. Daar hebben we altijd fel tegen geprotesteerd, maar het was ook een politiek feit. Wij hebben toen in het sociaal akkoord geprobeerd zo veel mogelijk te repareren. De 125.000 banen, die werkgevers moeten realiseren voor arbeidsbeperkten, komen bijvoorbeeld uit onze koker.”

De werkgevers lopen goed op schema voor deze 125.000 banen te realiseren. Ze hebben er al ruim 30.000. Waarom dan nu toch weer alles veranderen?

“Dat VNO-NCW nu een brief stuurt naar Van Ark, met de wens dat sociale werkbedrijven nadrukkelijker in beeld blijven voor mensen met een beperking die nu werkloos thuis zitten, is goed nieuws. Maar ook zij merken dat het moeilijker wordt om het banenplan uit te voeren. Het lijkt of ze nu de grens hebben bereikt. Want we komen nu bij een categorie mensen die meer begeleiding nodig heeft.”

“De uitvoering is hardnekkiger gebleken dan gehoopt. En uit rapporten blijkt dat veel van deze mensen een flexibele baan hebben. Dat ze na twee jaar weer zonder werk zitten. Vaak in deeltijd, omdat er maar voor 25,5 uur per week subsidie is. Terwijl juist deze mensen zekerheid nodig hebben, een veilige werkplek.”

Waarom dan instemmen met het sluiten van de sociale werkplaatsen?

“Ik was er in 2013 niet bij, maar je kunt je  afvragen of het verstandig was om deze afspraken te maken. Nu tekenen we zulke akkoorden niet meer. Daarbij zijn we altijd tegen sluiting van sociale werkplaatsen geweest. De deuren zijn ook niet helemaal dichtgegaan. Mensen die in aanmerking komen voor beschut werk, komen nog vaak bij het SW-bedrijf terecht. Wij willen echter dat er voor meer mensen een wettelijke mogelijkheid komt om te werken onder de hoede van sociale ontwikkelingsbedrijven.”

Sociale ontwikkelingsbedrijven?

“Ja. Dat zijn SW-bedrijven die zich hebben ontwikkeld tot sociale ontwikkelbedrijven. Ze weten als geen ander hoe je iemand naar en tijdens werk begeleidt. Het zijn ook bedrijven die gericht zijn op ontwikkeling van werknemers. Mensen met een beperking die vallen onder de Participatiewet zijn nu afhankelijk van wat de gemeente of het UWV biedt. Wij willen dat zij recht krijgen op de dienstverlening van sociale ontwikkelbedrijven.”

“Dat kan betekenen dat ze vanuit het sociaal ontwikkelbedrijf meteen bij een reguliere werkgever worden geplaatst. Het kan ook dat ze zich eerst een tijdje intern ontwikkelen. We zien het sociaal ontwikkelbedrijf als een springplank. En als een vangnet, een terugvaloptie, voor als het werk buiten de deur om wat voor reden dan ook stopt.”

Dat kan nu toch ook? Gemeenten regelen dat en veel SW-bedrijven bestaan nog.

“Het gaat toch niet goed. Er zitten veel mensen met een arbeidsbeperking thuis. Deze mensen zijn blijkbaar niet interessant voor een gemeente. Of te duur. Dus laten we nu ons gezond verstand gebruiken en verruim de toegang tot de sociale werkplaatsen. Niet alleen voor mensen die beschut werk doen. We merken ook dat gemeenten die beleidsvrijheid helemaal niet altijd willen. Het Rijk moet opnieuw de regie pakken.”

Lees ook:

Gehandicapte werknemer belandt in woud van onzekere dienstverbanden

 Arbeidsgehandicapten zijn er flink op achteruit gegaan sinds het sluiten van de deuren van de sociale werkplaatsen in 2015.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden