FNV Bouw hoopt op Donner na mislukken rechtsgang

(Novum) - Uitkeringsinstantie UWV moet werkloze bouwvakkers alsnog een schadevergoeding toekennen wegens de te lage uitkeringen die zij jarenlang gekregen hebben. Die oproep doet vakbond FNV Bouw aan minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA), die het UWV volgens de bond beter moet instrueren. De rechter stelde het UWV eerder in het gelijk in deze zaak.

Werkloze bouwvakkers hebben tussen 1998 en 2004 te lage uitkeringen ontvangen. Het WW-dagloon, het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van de uitkering vast te stellen, werd door een verkeerde berekening te laag vastgesteld. De uitkeringen vielen daardoor ook lager uit. Het gaat volgens de vakbond om duizenden mensen. De bedragen zouden variëren van enkele centen tot zes euro per dag.

Het UWV kreeg de eerste verzoeken om de uitkeringen aan te passen in december 2004. De uitkeringsinstantie besloot hierop alleen de nog lopende uitkeringen te corrigeren en wel vanaf de datum van het verzoek. De schade die voor deze periode werd geleden, vergoedt het UWV niet. De uitkeringsinstantie baseerde zich hierbij op de Algemene wet bestuursrecht.

FNV Bouw startte hierop een rechtszaak, maar de rechter stelde de uitkeringsinstantie in het gelijk. Ook de Centrale Raad van Beroep, het hoogste beroepsorgaan voor uitkeringen, oordeelde vorige week vrijdag dat het UWV correct handelde.

Voorzitter van FNV Bouw Dick Haaster roept Donner nu op om in actie te komen. "De juristen zijn klaar, hier ligt een taak voor de politiek", stelt de vakbondsbestuurder. "Als de praktijk zo onrechtvaardig uitpakt, moeten we de mensen op andere manieren beschermen tegen willekeur."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden