FNV Bouw geeft groen licht aan pensioenakkoord

De bondsraad van FNV Bouw vergadert over het pensioenakkoord. Beeld anp
De bondsraad van FNV Bouw vergadert over het pensioenakkoord.Beeld anp

FNV Bouw heeft ingestemd met het pensioenakkoord. Daarmee is de laatste horde naar het akkoord genomen. 'We hadden de sleutel in handen', aldus voorzitter John Kerstens, 'Maar we hadden die liever niet gehad.'

Een meerderheid binnen de vakcentrale is voor de afspraken met de werkgevers en de regering over de toekomst van de oudedagsvoorziening. Het 'ja' van FNV Bouw voor het pensioenakkoord is doorslaggevend binnen de vakcentrale FNV die maandag bijeenkomt.

De bondsraad in Woerden liet zich vanmorgen bijpraten over de toezeggingen die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) deze week deed om de FNV over de streep te trekken. De vakbond had berekend dat de inkomens van de individuele bouwvakkers niet te veel achteruitgaan als ze toch eerder willen stoppen met werken.

FNV Bondgenoten en Abvakabo blijven tegen het akkoord, maar die hebben samen net geen meerderheid binnen de federatieraad van de FNV.

Lager inkomen
Kamp beloofde dat mensen met een lager inkomen meer mogelijkheden krijgen om met een redelijke uitkering met vroegpensioen te gaan als de AOW-leeftijd in 2020 stijgt naar 66 en in 2025 naar 67. Voor de bouwbond is dat een cruciaal punt.

Eerder zei Kerstens van FNV Bouw dat zij 'de sleutel in handen hebben voor wat betreft de toekomst van onze oudedagsvoorziening en die van onze kinderen.' Kerstens probeerde de bonden binnen de FNV op één lijn te krijgen, maar dat is niet gelukt.

PvdA
Het was de grootste oppositiepartij, de PvdA, die eerder deze week de tegemoetkomingen aan de vakbeweging afdwong. Het gaat dan onder meer om de gevolgen voor mensen met lage inkomens en zware beroepen en om de verdeling van de risico's van de fondsen tussen werkgevers en werknemers.

FNV-voorzitter Jongerius zegt dat alle bonden vonden dat er voor de laagste inkomens iets extra's gedaan moest worden. Zij liet gisteren weten dat de minister deze week daarover toezeggingen heeft gedaan. Maandag moet blijken of dat voldoende is voor de FNV-bonden, maar Abvakabo en Bondgenoten hebben al aangekondigd dwars te gaan liggen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden