Update

FNV Bondgenoten: stoppen op 65ste voor lage inkomens onmogelijk

Het hoofdkantoor van FNV in Amsterdam. © ANP Beeld
Het hoofdkantoor van FNV in Amsterdam. © ANP

Voor mensen met een klein inkomen is het volgens FNV Bondgenoten vanaf 2020 onmogelijk nog langer op hun 65ste te stoppen met werken. Doorrekenen van het nieuwe AOW- en pensioenakkoord heeft dat uitgewezen, aldus de bond die fel tegen het akkoord is.

Volgens het akkoord gaat de pensioen- en AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66. De leeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt daardoor in 2025 waarschijnlijk door naar 67.

Mensen kunnen nog wel op hun 65ste stoppen met werken, maar worden dan wel 6,5 procent gekort op hun AOW per jaar dat zij eerder stoppen dan de dan de geldende pensioenleeftijd. Voor mensen met een klein inkomen wordt het daardoor waarschijnlijk onmogelijk om nog rond te komen.

Wel gaat vanaf 2013 de AOW-uitkering bovenop de inflatie met 0,6 procent per jaar omhoog om het mensen financieel mogelijk te maken er toch voor te kiezen op hun 65ste op te houden met werken.

Doorrekenen

FNV Bondgenoten heeft het akkoord in samenwerking met belastingdeskundigen en fiscalisten laten doorrekenen op de effecten op de AOW-uitkering. Die kan wel tot ruim 25 procent lager uitvallen. Dat komt niet alleen door de korting op de AOW-uitkering van 6,5 procent, maar ook doordat de belastingdienst mensen die eerder stoppen nog als werkenden behandelt, aldus econoom Aldert Boonen van FNV Bondgenoten.

Paren die in 2020 op hun 65ste willen stoppen met werken, gaan er volgens de berekeningen netto 15 tot 19 procent op achteruit in AOW. Voor alleenstaanden is dat 22 tot 26 procent.

Diep financieel gat
Voor mensen met een klein inkomen betekent dit dat zij straks moeilijk nog kunnen stoppen op hun 65ste. 'Voor hen is de AOW-uitkering de grootste basis om met pensioen te kunnen gaan. Zij vallen in een diep financieel gat', aldus voorzitter Henk van der Kolk van Bondgenoten.

Onrust
FNV Bouw wil van minister Henk Kamp van Sociale Zaken exact weten waar AOW'ers straks op kunnen rekenen. Nu ontstaat onrust over tal van berekeningen die de ronde doen, aldus de bouwbond. De bond is ook zelf aan het rekenen geslagen om duidelijk in beeld te brengen wat het akkoord voor bouwvakkers betekent.

Voorzitter John Kerstens wil op zo kort mogelijke termijn van de bewindsman weten of bouwvakkers die er straks voor kiezen op hun 65ste te stoppen met werken, nog fatsoenlijk kunnen rondkomen. Dat is voor de bond cruciaal voor een positief oordeel over het pensioenakkoord, aldus FNV Bouw.

Reactie Jongerius
FNV-voorzitter Agnes Jongerius beschuldigt FNV-Bondgenoten ervan 'met onaf cijferwerk te proberen het pensioenakkoord ter discussie te stellen'. De grootste bond van de FNV doet volgens haar aan 'luchtfietserij' door te blijven pleiten voor het eigen plan, dat volgens Jongerius een 'doodlopende weg is'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden