FNV-bonden willen aanpassing pensioenakkoord

Voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk. © ANP Beeld
Voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk. © ANP

Het pensioenakkoord zoals het er nu ligt, kan niet rekenen op een meerderheid van de stemmen in de federatieraad van de FNV. Vandaag verklaarde FNV Bouw dat de bond niet kan instemmen met akkoord, tenzij het wordt aangepast. Eerder al hadden de twee grootste FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten zich tegen het akkoord gekeerd. Nu ook Bouw geen ja zegt, is er geen meerderheid meer.

De drie bonden willen dat ook wanneer in 2020 de pensioenleeftijd naar 66 gaat, mensen met een laag inkomen of een zwaar beroep nog met hun 65e kunnen stoppen met werken met een uitkering die op het huidige niveau ligt. Aan die voorwaarde is niet voldaan, constateerde FNV Bouw vrijdag.

Ook voor Abvakabo en FNV Bondgenoten is dat een belangrijk punt. Ook moeten de risico's eerlijker worden verdeeld tussen werknemer en werkgever, vinden de bonden. Nu liggen die in hun ogen te veel op het bordje van de werknemer.

FNV Bouw benadrukte vrijdag geen definitief nee te willen zeggen tegen het akkoord. Er wordt nog steeds onderhandeld en ook in de Tweede Kamer liggen nog moties die vragen om een betere regeling voor mensen met een laag inkomen of een zwaar beroep. Daarom besloot de bond tot een 'nee, tenzij'.

Met dat standpunt gaat ook Abvakabo maandag de vergadering van de federatieraad in. 'Het moet beter', verklaarde waarnemend voorzitter Corrie van Brenk vrijdag. Zij voelt zich gesteund door de uitkomst van het referendum onder de 350.000 leden van Abvakabo. Van de 13 procent die zijn stem uitbracht, stemde 88 procent tegen het akkoord.

Bondgenoten voert al maanden campagne tegen het akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden