FNV bijna op zwart zaad

FNV-topman Ton Heerts die binnenkort stopt als voorzitter.Beeld anp

Als de FNV zo doorgaat met geld uitgeven, staat er volgend jaar niets meer op de rekening. Dat blijkt uit interne documenten die het Financieel Dagblad in handen heeft. De kosten zijn zo sterk gestegen, dat de vakbond vorig jaar een exploitatietekort had van 2,9 miljoen euro. Daar blijft het niet bij.

De tekorten zijn zo groot, dat de FNV de spaarpot moet aanspreken. Begin 2015 had de vakbond 77 miljoen euro aan reserves. Eind dit jaar is dat 54 miljoen euro minder.

De leden van FNV zijn ongerust over de financiële situatie. Zij vragen zich onder meer af hoe straks de fte's worden betaald. Die fte's, of voltijdsbanen, zijn een van de redenen waarom de FNV er zo slecht voor staat.

Sanering
De bond is vorig jaar gefuseerd. Nu leiden fusies bijna altijd tot verlies aan banen. Dat zou ook bij de FNV het geval zijn, als de medewerkers zich niet stevig hadden verzet tegen een sanering. Ontslag ligt ideologisch gevoelig bij een vakbond, zeker als deze net een nieuwe start heeft gemaakt. Daarom bond het FNV-bestuur in en gaven zij de medewerkers een werkgarantie tot 2018. Dat is weliswaar een sociale, maar ook dure oplossing.

Volgens het FD begint binnen de FNV de onrust onder de medewerkers toe te nemen. Komt er alsnog een reorganisatie nu de vakbond er financieel zo beroerd voor staat? De FNV probeert die onrust te temperen door te zeggen dat de vakbond er financieel goed voor staat. Maar niet iedereen is daarvan overtuigd. Vorige week moest het ledenparlement de begroting goedkeuren, maar dat gebeurde niet. Het FNV-bestuur heeft meer tijd nodig om vragen van leden te beantwoorden. Volgende maand brengt zij de begroting opnieuw in stemming.

Incidenteel of structureel?
Het is niet alleen het overschot aan medewerkers waardoor de FNV met een tekort kampt. Tientallen miljoenen gaan naar 'incidentele posten'. De vraag is in hoeverre deze incidentele posten structureel zijn.

De problemen die nu opduiken, leefde anderhalf jaar geleden al bij een deel van de achterban van FNV Bondgenoten. Zij stemden aanvankelijk tegen de fusie omdat zij bang waren de zeggenschap over hun geld te verliezen. De kas van FNV Bondgenoten was destijds veel beter gevuld dan die van de andere fusiebonden binnen de FNV-familie.

Twee jaar geleden had Bondgenoten 200 miljoen euro aan beleggingen. Daar zijn niet direct de lonen mee te betalen van de werknemers, maar zorgt er wel voor dat de vakbond voorlopig niet in acute financiële nood verkeerd.

Toch ontkomt de FNV niet aan stevig ingrijpen, tenzij zij de inkomsten fors weet te verhogen. Nu zit ook daar een probleem. De ledenaantallen blijven dalen, en juist die leden zorgen voor inkomsten. Momenteel telt de FNV 1,1 miljoen leden. Dat zijn er iets meer dan het aantal zzp'ers, een groeiende groep werkenden die per definitie geen lid is van een vakbond.

Ook de werkgeversbijdragen blijven achter. Als de FNV een cao afsluit, krijgt het per medewerker een bepaald bedrag om de eigen kosten mee te dekken. Nu heeft de vakbond afgelopen jaar een aantal keer niet de handtekening gezet onder cao's die zij als een verslechtering typeerden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de cao's voor rijksambtenaren en de supermarkten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden