FNV bepaalt mogelijkheden sociaal overleg

Voorzitter Ton Heerts van FNV Beeld ANP
Voorzitter Ton Heerts van FNVBeeld ANP

De Federatieraad van de FNV bepaalt maandagmiddag hoeveel bewegingsvrijheid voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale krijgt bij het sociaal overleg met kabinet en werkgevers. De voorzitters van de 18 aangesloten bonden beginnen om 3 uur met het vaststellen van de onderhandelingsruimte voor Heerts. Die geeft na afloop een persconferentie.

Als de Federatieraad het advies volgt dat het ledenparlement van de vakcentrale vrijdag heeft uitgebracht, is de ruimte voor Heerts bijzonder beperkt. Het ledenparlement vindt verslechteringen in WW en ontslagrecht niet acceptabel, terwijl in het regeerakkoord drastische ingrepen zijn aangekondigd op deze terreinen.

Het kabinet is van plan volgend jaar de maximale WW-duur terug te brengen van 38 naar 24 maanden. De laatste 12 maanden gaat de hoogte van een WW-uitkering bovendien terug van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon. Bovendien moet het volgend jaar voor bedrijven makkelijker en goedkoper worden personeel te ontslaan. De maximale ontslagvergoeding zou nog maar 75.000 euro mogen bedragen. Op dit moment kan een ontslagvergoeding in bepaalde omstandigheden nog oplopen tot enkele tonnen.

Onmogelijk
Mocht Heerts geen ruimte krijgen over deze kabinetsplannen compromissen te sluiten, dan lijkt het bereiken van een sociaal akkoord vrijwel onmogelijk. Vooral de WW-ingreep is voor het kabinet belangrijk, omdat die een bezuiniging van ruim 1 miljard euro per jaar betekent.

Het kabinet en de sociale partners willen het eens worden over maatregelen die de economie stimuleren en de werkloosheid terugdringen. Het is de bedoeling dat de afspraken er rond 1 april liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden