FNV: Banken doen te moeilijk over hypotheekaanvraag van zzp'ers

Veel banken zien zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel, als een risicogroep bij het verstrekken van een hypotheek. Zzp'ers hebben vaak moeite een lening voor een woning te krijgen en moeten er via een risico-opslag of verzekering extra voor betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau ADV Market Research in opdracht van FNV Zelfstandigen.

De éénpitters kunnen meestal maar bij één bank terecht. "Ze krijgen het gevoel niet gewenst te zijn. Slechts enkele banken willen zaken met hen doen", stellen de onderzoekers. In een enquête, uitgezet onder de achterban van FNV Zelfstandigen, geven tal van zzp'ers aan dat ze geen reactie krijgen op hun offerte-aanvraag of direct worden afgewezen. Werkt men korter dan drie jaar als zelfstandige dan is de kans op een hypotheek vrijwel nihil.

De meeste zzp 'ers signaleren dat ze aan meer eisen moeten voldoen dan werknemers in loondienst. Met jaarcijfers over de afgelopen drie (en soms vijf) jaar moeten ze aantonen dat ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Zit daar een slechter jaar tussen dan heeft dat gevolgen voor de hoogte van de hypotheek.

Banken vragen daarnaast om extra zekerheden, zoals een inkomen na pensionering of extra verzekeringen, waarvan de kosten flink kunnen oplopen. Een aantal zelfstandigen kiest er daarom voor een huis te blijven huren. Sommige huizenbezitters die later zzp'er zijn geworden, stuiten op problemen als ze een hypotheek willen oversluiten.

Omdat banken verschillend reageren en verschillende eisen stellen, wil FNV Zelfstandigen met hen en de overheid rond de tafel. Directeur Linda Gonggrijp wijst op de groei van het aantal zzp'ers. Dat iemand in loondienst meer zekerheid biedt dan een zelfstandige vindt ze een slecht excuus. "Als een zelfstandig ondernemer één van zijn klanten moet missen, kan hij terugvallen op zijn netwerk. Een werknemer niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden