FNV: Banenparagraaf is een stap vooruit

AMSTERDAM (ANP) - “Een stap vooruit.” Zo noemt de werknemersorganisatie FNV het besluit van de Eurotop om een paragraaf over de werkgelegenheid aan te nemen. “Het is positief dat de landen van de Europese Unie daarmee het extra belang aan de werkgelegenheid aangeven”.

De FNV is er vooral over te spreken dat de Europese Commissie het werkgelegenheidsbeleid gaat coördineren. Wat onder meer betekent dat Brussel de landen die zich niet optimaal inspannen, daarop kan aanspreken. Ingenomen is de bond eveneens met de toetsing van belastingmaatregelen aan de effecten op de werkgelegenheid. Dat geldt voor de afstemming van het werkgelegenheidsbelangen en monotair beleid.

Bureaucratie

Dat er door het werkgelegenheidsparagraaf geen extra geld naar Brussel gaat, vindt de FNV terecht. De bond stelt dat de landen zelf de financiering behoren te regelen. “Als je dat aan Brussel zou overlaten, ontstaat er veel bureaucratie. Dat zou de werkgelegenheid niet ten goede komen”, zo stelt de FNV.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert uitgesproken zuinig op de werkgelegenheidsparagraaf. “Het belangrijkste effect ervan is dat het stabiliteitspact onverkort overeind is gebleven. Dat daarvoor een prijs betaald moet worden is te billijken.”

J. Klaver, secretaris economische zaken van VNO-NCW, erkent dat uit zijn woorden blijkt dat de Nederlandse werkgeversorganisatie weinig ziet in Brusselse werkgelegenheidsplannen. “Het is een illusie te denken dat er op die manier extra banen geschapen kunnen worden.” Dat kan volgens Klaver alleen door de nationale economieën, die in hun ontwikkeling wel degelijk van elkaar kunnen leren.

Klaver noemt het in elk geval een voordeel dat de werkgelegenheidsparagraaf geen extra geld mag kosten. “Wat betreft de intentie is het helemaal niet zo slecht. Het hangt er verder vanaf hoe het wordt ingevuld in de praktijk”, aldus Klaver.

Sceptisch

De Duitse werkgevers zijn zeer sceptisch over de werkgelegenheidsafspraken. Volgens BDI-voorzitter Hans-Olaf Henkel zijn de afspraken overbodig en zijn ze alleen maar aanvaard omdat ze niets uithalen.

Henkel is wel blij met het akkoord dat de Eurotop in Amsterdam maandag bezegelde, omdat daarmee de weg voor een stabiele euro is vrijgemaakt. De BDI verenigt de werkgevers in de industrie.

Extra geld mag er wat Henkel betreft niet aan te pas komen. “Werkloosheid is geen Europees probleem, maar een probleem van vele Europese landen. We moeten het problemen niet doorschuiven naar Brussel.”

De voorzitter van de gezamenlijke werkgeversorganisaties, Dieter Hundt, zit ook op die lijn. Hij noemde het onzin om geld in nutteloze banenplannen te pompen.

De oppositiepartij SPD en de Duitse vakcentrale DGB waren met enige reserve te spreken over het akkoord. SPD-voorzitter Lafontaine vond wel dat de Eurotop een “knallende oorvijg” heeft uitgedeeld omdat dure banenplannen ook door socialistische regeringsleiders zijn afgewezen.

SPD-vice-voorzitter Wieczorek-Zeul gaat ervan uit dat het niet bij woorden over een werkgelegenheidsbeleid blijft. De lidstaten moeten de niet-loonkosten gezamenlijk verlagen en daartoe energiebelasting heffen. DGB-voorman Schulte sprak van een “nuttige uitslag'. Hij vond dat werkgelegenheidsbeleid een even grote prioriteit had als de stabiliteitspolitiek.

Euromunt

De Europese eenheidsmunt ligt bij de Europese burger minder goed. Volgens een peiling van het Franse bureau Ipsos in zeven landen vindt 43 procent dat de euro meer ongemakken dan gemakken zal opleveren.

Uit de peiling blijkt dat meer dan de helft (54 procent) pessimistisch is over de economische vooruitzichten van zijn land. De Duitsers zijn het meest pessimistisch; 72 procent ziet het somber in, vergeleken met 69 procent van de Belgen, 66 procent van de Italianen en 64 procent van de Fransen.

De Nederlanders zijn goed gemutst; 79 procent ziet de toekomst met optimisme tegemoet. Daarna komen de Britten (73 procent) en de Spanjaarden (57 procent). Wat hun welvaartspeil en koopkracht ziet 67 procent van de Nederlanders de toekomst met vertrouwen tegemoet, voor de Britten, de Fransen en de Belgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden