FM en AM, wat is het verschil?

Waarom zit een FM-zender niet overal op hetzelfde kanaal?

redactie wetenschap

Omdat dan de radiosignalen in het overgangsgebied tussen twee zendmasten elkaar gaan dwarszitten. De signalen kunnen elkaar -door de zogeheten interferentie- uitdoven, waardoor de radiobezitter soms even helemaal geen ontvangst heeft, maar meestal stoort het ene signaal het andere.

Van radiosignalen op een ander kanaal heeft een ontvanger nooit last.

Waarom kunnen de midden- en korte golf dan wel op één kanaal?

De FM-signalen zijn hoogfrequent en gaan gewoon rechtdoor. Een zendmast komt daardoor niet verder dan zijn horizon. In Nederland zijn zeven masten nodig om het hele land te bestrijken.

De middengolf volgt het aardoppervlak, waardoor een zender in principe overal kan komen, ware het niet dat het signaal op een bepaalde afstand onbruikbaar zwak wordt. Maar radio 747 kan vanuit de Flevopolder bijna heel Nederland bedienen.

Uitzendingen op de korte golf worden omhoog gestraald en door hogere luchtlagen (de ionosfeer) weerkaatst. Zo gaat de Wereldomroep -letterlijk- de wereld rond.

Wat is dan het voordeel van FM?

Een radiosignaal bestaat uit een draaggolf (waarop de luisteraars hun radio moeten afstemmen) en het signaal dat de muziek of spraak bevat. Bij de middengolf is het muzieksignaal er zo aan toegevoegd dat het de sterkte (officiële term: amplitude) van de draaggolf varieert -vandaar de naam AM: amplitude modulatie. Dat heeft als nadeel dat andere signalen, die in dezelfde frequentie zitten als de draaggolf, zoals bliksem, kunnen storen.

Bij FM (frequentie modulatie) varieert de muziekgolf de frequentie van de draaggolf en blijft de sterkte van de draaggolf constant. Omdat het ontvangapparaat alleen let op de variatie van de frequentie, hebben storingen, die de sterkte van het signaal beïnvloeden, geen effect op de ontvangst.

En dat voordeel heeft een nadeel?

Omdat het muzieksignaal (dat frequenties van 15 kHz bevat) de frequentie van de draaggolf varieert, zou het kunnen gebeuren dat het signaal in het frequentiegebied van een andere zender terechtkomt. Daarom heeft elke zender een bandbreedte van 150 kHz, en daarom zit de FM in een frequentiegebied waar je wat van die bandbreedtes naast elkaar kunt hebben, tussen 88 en 108 MHz om precies te zijn (1 MHz is 1000 kHz).

Maar die hoogfrequente straling kan dus niet het hoekie om.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden