Flynn is weg, maar de vragen blijven

Ontslag | Republikeinse Congresleden maken zich steeds meer zorgen over de aanhoudende chaos rond president Donald Trump.

BAS DEN HOND

Veiligheidsadviseur Michael Flynn is vertrokken, maar de kwestie die hem de kop kostte, teistert het Witte Huis nog volop. Congresleden vragen om een onderzoek en in de media verschijnen telkens nieuwe onthullingen over de chaos rond de president.

Flynn nam maandagavond laat ontslag op verzoek van Trump, zei diens woordvoerder Sean Spicer gisteren. Zijn positie leek al een aantal dagen onhoudbaar, nadat bekend was geworden dat hij tegenover vice-president Mike Pence 'en anderen' belangrijke elementen had verzwegen uit een telefoongesprek met de Russische ambassadeur.

The Washington Post onthulde gisteren dat het Witte Huis dat zelfs al ruim twee weken wist. Het ministerie van justitie waarschuwde eind januari dat Flynn met de inhoud van het gesprek gechanteerd zou kunnen worden. Volgens woordvoerder Spicer is eerst onderzocht of Flynn de wet had overtreden. Pas daarna kwam aan de orde of de president hem nog kon vertrouwen. Waarom de president twee weken lang doorging met een adviseur nationale veiligheid die hij niet op zijn woord kon geloven, maakte Spicer niet duidelijk.

Flynn voerde het gesprek met de ambassadeur eind december, toen Trump al wel verkozen, maar nog niet aangetreden was. Het werd afgeluisterd door een van de inlichtingendiensten. Vorige week lekte uit dat in tegenstelling tot wat Flynn altijd had beweerd, gesproken was over de sancties die president Obama aan Rusland had opgelegd. Als burger onderhandelen met een land waarmee de VS in conflict zijn, is strafbaar.

Obama legde de sancties op omdat Rusland zich door middel van hacks en lekken met de verkiezingscampagne bleek te hebben bemoeid, ten gunste van Trump. Maar verhalen over contacten tussen medewerkers van Trump en Russische regeringsfunctionarissen werden nooit bewezen.

Onder Republikeinen in het Congres stijgt de bezorgdheid over de situatie in het Witte Huis, waarin verschillende groepen medewerkers met elkaar concurreren om de aandacht van Trump, maar onderling en met het Congres slecht communiceren.

Enkele vooraanstaande Republikeinse senatoren hebben opgeroepen tot een onderzoek naar de relatie tussen Flynn en de Russische regering. En de Democraten willen ook uitzoeken wat Trumps eigen rol was. Maar andere Republikeinen nemen Trump in bescherming, door te vragen waarom Flynns gesprek met de ambassadeur werd afgeluisterd en waarom de inhoud werd gelekt. Woorden naar het hart van Trump zelf, die via Twitter over de hele zaak maar één ding kwijt wilde: 'Het echte verhaal is waarom er zoveel illegale lekken zijn uit Washington? Zullen die lekken ook gebeuren als ik aan de gang ga met Noord-Korea enz.?'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden