Fluisterend rond de Keukenhof

Je kunt niet alleen door de Keukenhof wandelen, je kunt er ook omheen varen met een fluisterboot. Een prachtige tocht door de bollenvelden.

WILLEMIJN BOS

Terwijl een kievit parmantig langs de oever stapt en twee rotganzen laag over het water scheren, schuift een boot vol genietende mensen geruisloos tussen de bloeiende bollenvelden door. Je hoort alleen vogels en het klikken van fototoestellen.

Fluistervaren door de vaarten rond de Keukenhof is een initiatief van John van Veen, die bezoekers aan de Keukenhof ook het omringende land wil laten zien; de kilometers lange velden bedekt met van die lekkere harde, heldere kleuren: rood, geel, paars, wit. De zon schijnt, de lucht is blauw, als dit geen lente in Nederland is - wat een plaatje. Hoeveel Nederlanders gaan dit met eigen ogen zien? Vinden we het niet een beetje burgerlijk, oubollig zogezegd, om naar de bollen te gaan? Terwijl het een regelrecht, knisperend wonder is. Je weet niet wat je ziet.

John van Veen en zijn zonen Pascal en Sascha zijn schipper op de twee platbodems. "Op dit soort boten vervoerden boeren en tuinders in vroeger tijden hun producten naar de markt en de veiling. Zelfs het vee werd in deze boten vervoerd," vertelt schipper Van Veen. De platbodem waarin wij nu zitten (lekker met een plaid over de benen) komt uit Giethoorn en heeft een roemrucht verleden. "Herinnert u zich nog de openingsscène uit de film 'Fanfare' van Bert Haanstra?" Jazeker. Een groepje stilstaande koeien schuift langzaam door het landschap, de camera volgt hun kalm kauwende koppen door het riet. Als de camera inzoomt, blijken de koeien in een boot te staan. "Dat was déze boot, die toen nog werd geboomd door de boer. Nu zit er een vrijwel geruisloze elektromotor in", zegt Van Veen.

Ondertussen varen we tussen Hillegom en Lisse, door een verbindingswater tussen de Leidse Vaart en de Ringvaart. Doordat de boten zo laag liggen, kijk je op de hoogte van het maaiveld over de bloeiende velden heen. We glijden langs een spectaculair bloemenmozaïek (100.000 bollen) van de Brandenburger Tor, dat uitdrukking geeft aan het thema van de Keukenhof van dit jaar: Duitsland, Land van Dichters en Denkers. "Twintig jaar duurt het voor een nieuwe tulpsoort ontwikkeld is. Ruim tweeduizend soorten bestaan er inmiddels. Carl Marx en Albert Einstein zijn al vernoemd, Hoe de nieuwste tulp heet? Dat is de Louis van Gaal." Deze informatie is te beluisteren via de koptelefoon die Van Veen uitreikt aan iedereen die behalve wil kijken ook meer over tulpen wil weten. En dat is nogal wat. We leren dat de tulp oorspronkelijk uit het oosten komt, uit een gebied dichtbij de voet van de Himalaya. Vandaar reisde hij naar Turkije, waar het de favoriete bloem was van de Turkse sultans. Aan het hof van de sultan in Constantinopel werd de bloem tulipan genoemd, omdat de vorm van de bloem lijkt op een tulband. Daarvan is ons woord tulp afgeleid. De botanicus Carolus Clusius haalde het bolgewas in 1593 naar Nederland toen hij als hoofd van de botanische tuin bezig was met het aanleggen van een hortus voor de Universiteit van Leiden. Hij was de eerste tulpenteler van Nederland, maar hij had dan ook het geluk dat hij dit exotische bolgewas plantte in de zo geschikte geestgrond rond Leiden.

Na een inbraak in deze botanische tuin begon de tulp aan z'n tocht door Nederland. Een zegetocht. De tulp werd onze nationale trots en een van de belangrijkste exportproducten. Dan koersen we weer richting de molen. De wieken draaien temidden van de bollenvelden. Dit is precies het schilderijtje dat bij m'n grootouders hing, en dat later niemand wilde hebben... We moesten het tafereel blijkbaar gewoon een keer in het echt zien.

Is John van Veen niet bang dat hij de drukte niet aan zal kunnen met slechts twee boten? "We hebben al veel publiciteit gehad, ook in het buitenland, dus ja, ik geloof dat veel mensen dit leuk gaan vinden, maar we nemen er geen boten bij. Deze beleving gaat juist over stilte en schoonheid, het moet hier geen Kalverstraat worden."

Nijntje-speeltuin
De Keukenhof (Stationsweg 166a te Lisse) is geopend t/m 20 mei. Voor kinderen is er een doolhof, een speurtocht en voor de allerkleinsten is er een Nijntje-speeltuin.

Opstapplaats voor de fluisterboten is achter de Groningse molen uit 1892 - een goed oriëntatiepunt. Vanaf de ingang is het tien minuten lopen, dwars door het park. De tocht duurt ongeveer 50 minuten en kost € 7,50. Groepen kunnen worden aangemeld via sales@keukenhof.nl of 0252 465527.

Entree Keukenhof: volwassenen € 14,50, kinderen t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar € 7,- . Meer informatie: www.keukenhof.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden