Flossen voor schonere tanden? Zonde van de tijd

Beeld thinkstock

"Flost u wel regelmatig?" Wie ooit in een tandartsstoel heeft gezeten, heeft deze vraag ongetwijfeld een keer gehad. Toch is flossen misschien helemaal niet zo nuttig als vaak wordt beweerd, blijkt uit een nieuw rapport.

Het gebruik van flossdraad staat al langer ter discussie, maar het Amerikaanse persbureau AP dook onlangs opnieuw in het onderwerp. Via een Wob-verzoek aan de Amerikaanse overheid vroegen zij alle onderzoeken op waarop de overheid haar advies had gebaseerd om regelmatig te flossen.

Wat bleek? Er is weinig tot geen bewijs te vinden dat flossen daadwerkelijk helpt. Alle vijfentwintig bestudeerde onderzoeken kwamen tot de conclusie dat er slechts 'zwakke en erg onbetrouwbare' bewijzen zijn gevonden voor het nut van flosdraad. De Amerikaanse overheid besloot daarop stilzwijgend het advies om te flossen te schrappen, omdat gaatjes en tandplaque er niet mee voorkomen lijken te worden.

Wil je tandplaque voorkomen, dan is tandfloss alleen niet genoeg.Beeld thinkstock

Nederlandse richtlijnen
Ook in Nederland is flossen enigszins uit de gratie. "Flossen is zonde van je tijd", zegt tandarts Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). "Als je eten tussen je tanden hebt is flossdraad handig, maar wil je tandplaque verwijderen dan is flossen een zinloze bezigheid", aldus Vaartjes. "We zijn blij dat mensen meer willen doen dan alleen tandenpoetsen, maar je hebt meer aan een tandenstoker of ragertje omdat die echt tussen de tanden kunnen schrapen."

Nederlandse tandartsen hebben geen specifieke richtlijnen als het op flossen aankomt. "Flossen doet weinig tegen de bacteriën in je mond, vandaar dat wij hierover geen richtlijnen hebben opgesteld", aldus een woordvoerder van de beroepsvereniging van tandartsen KNMT. "Flossen kun je doen als je etensresten wilt verwijderen, maar er is geen enkel bewijs dat het gaatjes tegengaat."

Toch hebben niet alle tandartsen flossdraad volledig afgezworen. "Wanneer je met een tandenstoker niet op alle plekken komt, kan tandfloss een mooie aanvulling zijn", aldus mondhygiëniste Sepideh Tehrani van Tandartstenpraktijk Acem in Utrecht. Maar ook volgens haar volstaat tandfloss alleen niet altijd. "Het verschilt per geval. Ik zelf combineer flossen met een tandenstoker, dan zit je altijd goed."

Fabrikanten
De fabrikanten van flossdraad zijn vanzelfsprekend minder blij met het rapport van AP. Die houden vol dat er wel degelijk bewezen voordelen zitten aan het gebruik van flossdraad. Volgens Procter & Gamble bestrijdt flossen nare kwaaltjes als tandplaque en ontstoken tandvlees. Het bedrijf beroept zich hierbij op een onderzoek dat volgens AP in 2011 werd ontkracht.

Een woordvoerder van Johnson & Johnson liet aan AP weten dat flossen tandplaque helpt te voorkomen, maar toen het persbureau hem een aantal onderzoeken opstuurde die dit ontkrachten weigerde hij commentaar te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden