Florida voelt zich volstrekt overbodig

Op de vierde verdieping van de Dadeland Towers liggen ze met de benen op tafel. Nee, gouverneur Bush komt deze zondag níet naar Miami, zoals het plan was. Hij is wel op het aardbeienfestival in Tampa. Ja, aan het andere einde van de staat. Zou je niet liever naar het strand gaan?

Bert van Panhuis

Mike van het verkiezingshoofdkwartier van George W.Bush in Florida beweert bij hoog en bij laag dat ze nog steeds hard werken voor de voorverkiezing van vandaag. Maar de praktijk wijst anders uit.

De kater in de Sunshine State is gigantisch. Dit had vanavond een klapper moeten worden. Gouverneur Jeb Bush, de leider van het campagneteam, had zijn broer George de grote overwinning moeten brengen in deze op drie na belangrijkste staat van de Verenigde Staten. En nu doet het er nauwelijks meer toe. Op het stembiljet heeft Bush uit Texas nog vijf rivalen, onder wie John McCain, maar in werkelijkheid is hij de enig overgebleven republikeinse kandidaat. Alan Keyes even niet meegerekend.

De medewerkers van de senator uit Arizona doen nog hun best wat gewicht in de schaal te leggen. Stemmen op McCain, binden ze diens aanhang op het hart. Als hij in al die voorverkiezingen die nog komen een hoop gedelegeerden naar de conventie in Philadelphia verzamelt, kunnen we het Bush daar nog lastig gaan maken en proberen zoveel mogelijk van onze hervormingsplannen binnen te halen. En ze hopen maar dat dit de kiezers naar de stembus zal lokken.

De verwachtingen zijn echter somber: een opkomst van vijftien tot hoogstens twintig procent van de kiezers. Dat zou dan nog te danken zijn aan het feit dat de Floridians ook nog moeten stemmen over andere plannen. Zoals het idee om de functie van burgemeester van Fort Lauderdale te gaan opwaarderen.

Voorlopig moeten de bewoners van de staat nog tot het najaar wachten voor ze horen wat de democraat Al Gore en de republikein George W. Bush aan ideeën hebben over het embargo tegen Cuba of het behoud van het moeras-natuurgebied de Everglades. Tot zolang zijn de bezoeken van beiden meer zoethoudertjes.

Gore was gisteren nog snel even in Miami voor een bezoekje aan het Jackson Memorial-ziekenhuis om te discussiëren over zijn voorstellen om de gezondheidszorg te hervormen. En daarna moest hij snel door naar zijn thuisstaat Tennessee, waar men vandaag net als in Texas en nog wat zuidelijke staten, óók stemt.

Bush deed dus zondag nog even de staat aan. Het aardbeienfestival in Plant City (bij Tampa) is altijd weer een 'must' voor kandidaten. Het festijn trekt tienduizenden belangstellenden en de aardbeien zijn die tijd van het jaar op hun lekkerst. Natuurlijk haalde de republikein weer even uit naar Gore; hij noemde diens ideeën voor hervorming van de campagnefinanciering een vervroegde één-aprilgrap. En om te bewijzen dat hij echt niet anti-katholiek is bouwde de Texaan bij de stand van de Sint Clemensparochie mee aan een standbeeld van aardbeien-kwarktaart. En dan te weten dat Florida zijn nummertje had kunnen meeblazen als de wetgevende vergadering vorig jaar het plan van Jeb Bush had aangenomen om de datum van de primary een week naar voren te halen. Dus ook op 7 maart. Maar een meerderheid was tegen, omdat ze er een trucje van Florida's gouverneur in zagen om zijn broer uit Texas te bevoordelen.

De democraten, die de spelbrekers waren, hebben nu al overlegd met de republikeinen hoe een dergelijk debacle in 2004 kan worden voorkomen. Deze week worden de eerste plannen al ingediend. ,,Dit jaar stellen we niets voor; in 2004 moeten we weer de doorslag gaan geven'', roepen beide partijen in koor. ,,Florida is toch stukken belangrijker dan zo'n New Hampshire. Altijd dat noord-oosten'', zegt de republikeinse staatssenator Jim King, een van de indieners van het voorstel om de voorverkiezing al in de laatste week van januari te gaan houden. Mede-indiener Willie Logan, een democraat, ziet nog een ander voordeel: ,,Iedereen is die tijd van het jaar graag in Florida. Het is goed voor het toerisme en goed voor de economie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden