In memoriamFlorian Schneider
Florian Schneider 1947-2020: een niet te overschatten muzikale erfenis
Van Armin van Buuren tot David Bowie; de invloed van Kraftwerk op de popmuziek is moeilijk te overschatten. Woensdag overleed medeoprichter Florian Schneider op 73-jarige leeftijd.
Als het gezicht van Kraftwerk is Florian Schneider een van de belangrijkste muzikanten uit de popgeschiedenis. Hoe dat gezicht eruitzag, is minder bekend. Voor albumhoezen verkoos Schneider strakke tekeningen boven zijn eigen beeltenis. Tijdens concerten keek hij omlaag, naar de toetsen van zijn synthesizer. Interviews gaf hij zelden; het draaide om de muziek.
Na zijn jeugd in een welgesteld gezin in Düsseldorf belandde Schneider op de kunstacademie in Remscheid, waar hij in 1968 zijn latere bandmaat Ralf Hütter tegen het lijf liep. Samen ontwikkelden ze een liefde voor drumcomputers, stemvervormers en synthesizers – in die tijd vrijwel onontgonnen gebied. Waar andere bands er slechts op kleine schaal mee experimenteerden, stelde Kraftwerk de nieuwe uitvindingen centraal.
De doorbraak kwam in 1974 met de conceptplaat ‘Autobahn’. Het meer dan 22 minuten durende titelnummer was een verklanking van een ritje over de snelweg, inclusief getoeter, voorbij zoevende tegenliggers en het gepiep van de autoradio. De aanzienlijk kortere singleversie werd in verschillende landen een hit, niet in het minst omdat Engelstaligen in de tekst (“Fahr’n fahr’n fahr’n auf der Autobahn”) het woordje ‘fun’ meenden te horen.
Teruggetrokken bestaan
Er volgden meerdere conceptplaten, telkens met iconische albumhoezen. In 2009 maakte Kraftwerk zonder opgaaf van redenen bekend dat Schneider de band na veertig dienstjaren had verlaten. Sindsdien leidde hij een teruggetrokken bestaan. Slechts sporadisch bracht hij nog muziek uit.
Schneiders invloed is het duidelijkst aanwijsbaar in genres als house en techno, maar ook artiesten als David Bowie en Björk noemen Kraftwerk als belangrijke inspiratiebron.
In een zeldzaam interview voor de Braziliaanse televisie wordt Schneider gevraagd of hij zich bewust is van zijn muzikale erfenis. Hij is tot dan toe kortaf geweest – eerder uit efficiëntie dan uit desinteresse. Zijn rode poloshirt is tot aan de kin dichtgeknoopt, zijn neus steekt scherp vooruit, zijn kaaklijn is haast vierkant; het is alsof hij gestileerd is naar zijn albumhoezen. Verlegen verbergt hij zijn gezicht achter zijn hand. Dan, onzeker lachend: “Wat kan ik zeggen? Ik weet het niet.”
Lees ook:
Kraftwerk is rijp voor het museum
De groep is al meer dan eens onderscheiden voor haar levenswerk. Kenners zetten Kraftwerk op één lijn met de Beatles. De Duitse band treedt nog steeds op.