Florence rouwt om vermoorde Senegalezen

Schutter ontkende de Holocaust en schreef essays over rassenscheiding

De inwoners van Florence rouwden gisteren om de twee Senegalezen die dinsdag zijn doodgeschoten door een rechtse extremist. Op het Dalmazia- plein, waar de immigranten het leven lieten, staken de Florentijnen kaarsjes aan en legden rozen en lelies tussen de marktkramen. Burgemeester Matteo Renzi ging naar het plein om er te bidden. Minister van integratie, Andrea Riccardi, bezocht in het ziekenhuis de drie Senegalezen die bij de schietpartijen gewond raakten. Vlaggen gingen halfstok in de stad, veel winkels waren rond het middaguur even dicht. "Er hangt echt een verdrietige sfeer", zei de eigenaresse van een kledingzaak voordat ze haar winkel sloot.

De twee dode immigranten - een man van 40 die illegaal in Italië verbleef en een man van 54 die wel een verblijfsvergunning had - brachten op het Dalmazia-plein hun koopwaar aan de man. Ze zijn van dichtbij neergeschoten door een zwijgende Toscaan, die daarna drie andere Senegalezen ernstig verwondde - een van hen is waarschijnlijk voorgoed verlamd. De slachtoffers hoorden tot een groep van zo'n vijfduizend landgenoten die in en om Florence hun geld verdienen, veelal met het op straat verkopen van spullen zoals nagemaakte Prada-tassen en nep-Armani-zonnebrillen, en die geregeld geld overmaken naar hun familie in Afrika.

De dader is een boekhouder van 50, die is opgeroeid in een dorpje bij Pistoia. Gianluca Casseri wordt door de Italiaanse media omschreven als een zeer intelligente en depressieve eenling, die niet voetbalde, geen vriendinnen had en die steeds wereldvreemder werd. Hij schreef essays die bol stonden van het antisemitisme, en met name gingen over het gescheiden houden van de rassen. De Toscaan ontkende openlijk het bestaan van de Holocaust en liep mee met demonstraties van een kleine, fascistische groepering. Nadat hij de vijf Senegalezen - op twee verschillende markten - had neergeschoten, is hij een parkeergarage ingegaan en heeft zichzelf daar doodgeschoten toen de politie hem omsingelde.

In Florence gaan ze vooralsnog uit van een eenmansactie van een xeno- fobische gek. Burgemeester Renzi ontkent dat er een racistisch klimaat in zijn stad heerst: "Dit is een open stad, met opleidingen voor immigranten en taallessen voor hun kinderen." Maar sommige boze Afrikanen zeggen dat Florence wemelt van de racisten en dat hun leven er met het verergeren van de economische crisis alleen maar moeilijker op wordt. Een linkse Senegalees die in de gemeenteraad van Florence heeft gezeten, geeft de rechtse politieke partijen in Italië de schuld. "Rechts heeft het klimaat vergiftigd met tien jaar verkeerde politiek. In het weekend een Roma-kamp in Turijn dat in brand wordt gestoken en op dinsdag een bloedbad in Florence."

Federico Faloppa, een professor Italiaans die een boek over racistisch taalgebruik heeft geschreven, vindt dat Italië steeds racistischer wordt. Faloppa wijst op voorstellen van de rechtse Lega Nord om apart openbaar vervoer voor immigranten te organiseren en op maatregelen van een linkse partij om Aziaten die bij stoplichten autoruiten wassen het werken onmogelijk te maken. "De intolerantie neemt toe", meent de hoogleraar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden